“Mijn gezondheid en veiligheid staan voorop” - door Nick van den Broek, Smeulders Installatiegroep

Nick van den Broek (25) hecht veel waarde aan veilig werken met gevaarlijke stoffen: “Mijn gezondheid en veiligheid staan voorop. Ik probeer ook zo veilig mogelijk te werken voor mijn omgeving, zodat ik collega’s niet in gevaar breng.” Bij Smeulders Interieurgroep wordt veel aandacht besteed aan het creëren van een veilige werkomgeving. Nick is daar werkzaam in de productie van oa meubelen en keukens.

Lees hieronder zijn verhaal.

Nick (415x277) pixlr

“Ik hou me op dagelijkse basis bezig met het draaien van de productie en in verband met mijn opleiding ook met het aansturen van de productie. De gevaarlijke stof waar we het meest mee in aanraking komen is houtstof, maar we werken ook met wasbenzine, terpentine en verf”, vertelt Nick. Inmiddels werkt hij al vijf jaar bij Smeulders Interieurgroep, maar hij herinnert zich nog goed zijn eerste werkdag bij het bedrijf. “Nieuwe medewerkers krijgen een informatiemap met daarin veiligheidsinstructies en de regelgeving omtrent het gebruik van onder andere gevaarlijke stoffen. Een van de meer ervaren medewerkers legt dit alles ook mondeling aan je uit en loopt samen met je langs alle machines.”

Tijdens de opleiding van Nick werd er wel aandacht besteed aan veilig werken, maar bij Smeulders leerde hij al snel meer over veilig werken met gevaarlijke stoffen. “Er zou tijdens opleidingen meer aandacht besteed kunnen worden aan veilig werken met gevaarlijke stoffen. Sinds ik bij Smeulders werk, leer ik daar heel veel over. Zo worden er regelmatig ‘toolboxmeetings’ georganiseerd voor alle medewerkers. Tijdens deze sessies worden er presentaties gegeven over allerlei gevaren binnen en buiten het bedrijf en bespreken we wat je kunt doen om gevaarlijke situaties te voorkomen.”

Merkt Nick dat oudere werknemers anders omgaan met risico’s dan jongere(n)? “De meningen hierover zijn verdeeld, maar ik denk dat dat wel zo is,” vertelt hij. “Tegenwoordig is meer bekend over het werken met gevaarlijke stoffen. We hebben een veel beter beeld van de gevaren dan twintig jaar geleden. Ik denk daarom ook dat de visie van oudere werknemers op gevaarlijke stoffen verschilt ten opzichte van de jongere werknemers. Oudere werknemers hebben immers andere gewoonten ontwikkeld met werken. Ik zie dit ook terug in de praktijk. De consequenties van onveilig werken zijn steeds zichtbaarder aan het worden en er wordt bij jongere werknemers echt meer gehamerd op veilig werken.”

Wat heel belangrijk is volgens Nick: spreek met collega’s over veiligheid. “Tijdens toolboxmeetings ontstaat veel interactie en discussies met collega’s. Oplossingen worden gevonden door samen actief na te denken over onveilige situaties. Dit werkt beter dan alleen luisteren en informatie krijgen. De toolboxmeetings zijn daarom echt heel waardevol. Na zo’n meeting zie ik dat mensen weer bewust bezig zijn met de juiste manier van werken. Iedereen staat dan weer op scherp. Ik vind het echt een toegevoegde waarde en een aanrader voor andere bedrijven wat betreft het delen van kennis over veilig werken met gevaarlijke stoffen”.

Tips ontvangen van experts en ervaringsdeskundigen over veilig werken met gevaarlijke stoffen in jouw sector? Meld je aan via www.hoeveiligwerkjij.nl!

­­­