‘Zorg dat je je bewust bent van de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen’ - door Leon Volk, Oxid Coatings

Leon Volk is eigenaar van Oxid Coatings, specialist in verf en spuitapparatuur en leverancier van verven en non paint producten, zoals schuurmiddelen, filtermateriaal en maskeerpapier. Zijn bedrijf levert niet alleen producten aan schilders en spuiters maar deelt ook kennis over veilig werken met gevaarlijke stoffen met de klanten.

Door hen te begeleiden bij het productieproces en te adviseren over veilig werken, zorgt Oxid Coatings voor een veiligere werkomgeving voor werknemers. Leon vertelt hieronder meer over de gevaren die hij tegenkomt op de werkvloer én hoe deze kunnen worden aangepakt.

Leon (415x277)

Stof: onderschat gevaar

Uit ervaring weTips ontvangen van experts en ervaringsdeskundigen over veilig werken met gevaarlijke stoffen in jouw sector? Meld je aan via ww.hoeveiligwerkjij.nl!et Leon dat fijnstof een onderschat gevaar is. “Fijnstof is het stof dat vrijkomt bij het schuren van de ondergrond. Je ziet dat in de houtsector werknemers zichzelf wel beschermen tijdens het spuiten van verf, maar onvoldoende beschermd zijn in het verdere productieproces, bijvoorbeeld bij het bewerken van hout. Dit moet anders.”

Pak stof bij de bron aan

Eén van de bedrijven die Oxid Coating heeft geadviseerd op het gebied van veilig werken is Albo Deuren. “Bij Albo Deuren hebben we stofmetingen verricht, en geconstateerd dat we fijnstof bij de bron moeten aanpakken. Daardoor wordt nu gebruik gemaakt van schuurmachines met een centraal stof-afzuigingssysteem. Dit zorgt ervoor dat veel minder fijnstof in de ruimte terechtkomt. Daarnaast hebben we ook een luchtfilter systeem geplaatst die ervoor zorgt dat de lucht die men in de ruimte inademt, continu gezuiverd wordt van fijnstof.”

Belangrijke aandachtspunten voor bedrijven

Albo Deuren is niet het enige bedrijf dat Oxid Coatings adviseert op het gebied van veilig werken. “We doen stofmetingen bij een groot aantal bedrijven en benadrukken de noodzaak van het aanpakken van fijnstof. Je ziet dat grote bedrijven goed over veilig werken nadenken, maar het soms lang duurt om processen te realiseren. Kleine bedrijven, uitzonderingen daargelaten, schui­­­­­ven het vaak voor zich uit. Ik raad alle bedrijven aan om kennis te verzamelen en delen. Zorg dat je je bewust bent van de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen. En signaleer gevaren op tijd: realiseer je dat zelfs vermoeidheidsklachten te maken kunnen hebben met een onveilig werkomgeving.”

Blijf realistisch en werk veilig

“Waar substitutie niet mogelijk is, wordt nu eenmaal met gevaarlijke stoffen gewerkt. We moeten daarover niet te angstig doen, maar we moeten ons wel bewust beschermen waar nodig. Uiteindelijk is gezond werken, prettig werken. Iemand gaat met meer plezier naar zijn werk als er op een veilige manier een mooi product gemaakt wordt.”

Tips ontvangen van experts en ervaringsdeskundigen over veilig werken met gevaarlijke stoffen in jouw sector? Meld je aan via www.hoeveiligwerkjij.nl!