“‘Even snel’ is het grootste risico…” - Thijs Hofman, Kalfsbeek BMW

Thijs Hofman is manager van de schadeafdeling bij Kalfsbeek BMW in Schiedam. Een autobedrijf dat ruim 60 jaar bestaat en alles doet wat met BMW-auto’s te maken heeft: van verkoop en onderhoud tot schadeafhandeling. Een plek waar de kans op blootstelling aan gevaarlijke stoffen altijd op de loer ligt en de medewerkers elkaar scherp houden om dit te voorkomen. Zo ook Hofman, die zich als leidinggevende inzet voor de veiligheid van zijn collega’s.

Thijs (415x277) Pixlr

In de werkplaats van de schadeafhandeling werken medewerkers met producten die schadelijke stoffen bevatten, en herstellen ze autoschades waarbij schadelijke stoffen vrijkomen: “Denk aan oplosmiddelen, lakken, verfverdunners en koelvloeistoffen, maar ook aan uitlaatgassen, lasdampen en stof- en metaaldeeltjes. Ik werk veilig op kantoor, maar mijn collega’s op de werkvloer hebben daar echt dagelijks mee te maken. We verwachten van hen dat zij hier veilig mee omgaan, maar als leidinggevende is het ook mijn verantwoordelijkheid om hen daarin te ondersteunen.”

Hoe ze dat bij Kalfsbeek BMW doen? “Door een schone en prettige werkplek te faciliteren. Het is belangrijk om de stof zo dicht mogelijk bij de bron af te zuigen, dus daarvoor hebben we ingebouwde, mobiele en centrale afzuiging op de werkvloer. Verder bieden we goede persoonlijke beschermingsmiddelen aan, zoals volgelaatsmaskers, mondkapjes en handschoenen.”

Ook brengt Hofman zijn collega’s persoonlijk op de hoogte van de risico’s. “We houden de veiligheidsinstructies actueel en informeren onze mensen als er nieuwe en veiligere stoffen of middelen beschikbaar zijn. Dit doen we tijdens een gezamenlijk overleg, zodat de jongens kunnen reageren en vragen kunnen stellen.”

Hofman merkt dat dit werkt om bewustwording te kweken: “Het is lang onderschat hoe schadelijk sommige stoffen zijn, vooral in het geval van fijnstof. Nu weten de jongens hier op de vloer dat bewust veilig werken naast het aanzetten van de afzuiging ook zit in andere simpele dingen, zoals de motor van auto’s zo kort mogelijk laten draaien bij het in- en uitrijden en elkaar aanspreken als je ziet dat er onveilig gewerkt wordt. Vaak zit het gevaar in ‘even snel dit’ of ‘even snel dat’. Even snel iets bijwerken met een spuitbus zonder bescherming. ‘Even snel’ is het grootste risico en daar moet je alert op zijn, om ‘even snel’ toch op de juiste manier te doen.”

Zijn tip aan andere leidinggevenden? “Zorg dat alle collega’s op de hoogte zijn van de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen. Geef ze daarnaast de tijd, ruimte en middelen om er op een veilige manier mee te werken. Soms verlang je snelheid van je medewerkers, maar tegelijkertijd schuilt daar ook een risico in: door tijdsdruk kunnen zij gaan jagen en de veiligheidsinstructies overslaan. Houd daar rekening mee op de werkvloer, want veilig werken doe je met z’n allen.”

Tips ontvangen van experts en ervaringsdeskundigen over veilig werken met gevaarlijke stoffen in jouw sector? Meld je aan via www.hoeveiligwerkjij.nl!