“Neem de tijd voor het creëren van goede arbeidsomstandigheden” - door Jos van der Laan, Albo Deuren

Jos van der Laan is directeur bij de Albo Groep, een bedrijf dat binnen- en buitendeuren, kozijnen en aanverwante producten produceert en levert. Het hoofdkantoor van de Albo Groep is gevestigd in Albergen, maar er zijn ook productielocaties in Roemenië en in Duitsland. Hoewel er in die landen andere regels gelden met betrekking tot veilig werken met gevaarlijke stoffen, investeert Van der Laan ook daar veel in goede arbeidsomstandigheden. “We moeten voor onze mensen zorgen. Iedereen die voor ons werkt moet dat veilig kunnen doen.”

jos

Prominente aandacht voor veilig werken

Van der Laan hecht veel waarde aan een veilige werkomgeving. “Als bedrijf hebben wij besloten dat we voorop willen lopen in veilig werken. We zijn van origine een familiebedrijf. We willen deze veilige, familiaire cultuur behouden. Een veilige bedrijfscultuur geeft vertrouwen aan je medewerkers. We vinden het een taak en verantwoordelijkheid van iedereen binnen het bedrijf om zorgvuldig om te gaan met de veiligheid en gezondheid van al het personeel.”

Internationaal perspectief

Op elke locatie van de Albo Groep wordt aandacht besteed aan veilig werken met gevaarlijke stoffen. “Onze deuren worden geproduceerd in Roemenië en in Duitsland, en vervolgens naar Albergen gebracht, waar eventuele deelbewerkingen worden uitgevoerd. Met name in Roemenië gelden andere regels met betrekking tot veilig werken. Maar wij vinden het belangrijk dat al onze mensen in een gezonde arbeidsomgeving kunnen werken, ook in Roemenië. Onze mensen werken op elke locatie met houtstof en we plaatsen daarom dezelfde afzuiginstallaties in Roemenië, als in Nederland en Duitsland. Ook al zijn die in Roemenië volgens de huidige wetgeving (nog) niet nodig.”

Herhaal de boodschap

Veiligheid is een veelbesproken thema binnen de Albo Groep. “De kracht zit hem met name in de herhaling”, vertelt Van der Laan. “We blijven herhalen dat we een gezonde en veilige werkomgeving willen. Van der Laan vindt dat hier ook een verantwoordelijkheid ligt bij werknemers. “Er wordt van hen verwacht dat ze anderen aanspreken op onveilig gedrag, zonder dat dit tot kwade blikken leidt.”

Volgens Van der Laan hebben de werknemers in het bedrijf weinig moeite met veilig werken met gevaarlijke stoffen. “Als je werknemers laat zien dat het voor hun eigen bestwil is, dan zijn ze zeker bereid veilig te werken. Iedereen vindt zijn of haar gezondheid belangrijk. Het invoeren van nieuwe veiligheidsprocedures is hier geruisloos gegaan. Ik verwacht ook niet dat het in Roemenië anders zal gaan. Dit komt denk ik doordat we een hechte club zijn. We proberen ons personeel betrokken te krijgen. In Nederland, Duitsland en Roemenië.”

Investeer in goed arbeidsomstandigheden

“Mijn gouden tip: neem de tijd voor het creëren van goede arbeidsomstandigheden. Bedrijven willen vaak alles tegelijk: meer rendement, meer omzet, minder kosten én ook nog veilig werken. Als je met zo veel dingen bezig bent, verlies je de essentie van je bedrijf uit het oog en maak je niet de goede keuzes. Investeer dus in goede arbeidsomstandigheden en heb aandacht en zorg voor elkaar.”­­­­­

Tips ontvangen van experts en ervaringsdeskundigen over veilig werken met gevaarlijke stoffen in jouw sector? Meld je aan via Tips ontvangen van experts en ervaringsdeskundigen over veilig werken met gevaarlijke stoffen in jouw sector? Meld je aan via www.hoeveiligwerkjij.nl!