“Zoek je innovatieve oplossingen voor een veilige werkvloer? Vraag professionals om advies.” - door Johan Demmer, Albo Deuren

Johan Demmer werkt als operationeel manager bij Albo Deuren in Albergen, een producent en totaalleverancier van binnen- en buitendeuren, kozijnen en aanverwante producten. Hier is hij eindverantwoordelijk voor de productie van het bedrijf en draagt hij zorg voor de veiligheid tijdens dit proces. Een aantal jaren geleden was een van de doelstellingen om de veiligheid op de werkvloer nog verder te optimaliseren. De kennis van toeleveranciers bleek hierbij onmisbaar, met als resultaat dat zijn collega’s dagelijks in een stofvrije productiehal kunnen werken.

Johan (close) (415x277)

Iedereen 's avonds veilig en gezond naar huis

“Iedereen heeft recht op een schone werkomgeving. We werken met een groep toegewijde vakmensen binnen Albo, die dag in dag uit in dezelfde ruimte werken met hout en verf. Hierbij komen stoffen vrij die bij langdurige blootstelling schadelijk zijn voor hun longen, bijvoorbeeld houtstof. We willen dat onze medewerkers elke dag gezond terugkeren naar hun familie en ook tijdens hun pensioen kunnen genieten van een onbezorgde tijd. Daarom hebben we ervoor gekozen om de veiligheid op de werkvloer naar een hoger niveau te tillen. Alle houtbewerkingsmachines en handgereedschappen zijn nu gekoppeld aan centrale bronafzuiging en dit is aangevuld met mobiele apparaten die fijnstof uit de lucht in de productieruimtes filteren”, aldus Demmer.

Werknemers betrekken bij de beslissingen

Het transformeren van de werkvloer was een intensief proces, waarin het arbobeleid is meegenomen, en Albo’s toeleveranciers en ervaringsdeskundigen zijn betrokken. Demmer vertelt: “Omdat het om de werkomgeving van onze werknemers gaat, vind ik het belangrijk dat zij hierbij betrokken zijn. Tijdens verschillende overlegvormen staat veiligheid op de agenda. Op die momenten bespreken wij niet alleen onze wensen omtrent veiligheid, maar geven onze werknemers ook aan wat voor hen belangrijk is om het werk goed te kunnen uitvoeren.”

Blijven verbeteren

Samen met zijn collega’s heeft Demmer hard gewerkt aan een prettige veiligheidscultuur, maar hij ziet nog zeker één mogelijkheid tot verbetering: “In de komende jaren willen we de spuiterij volledig automatiseren. Hoewel de verf op waterbasis is en de spuiters uitgerust zijn met persoonlijke beschermingsmiddelen, willen we de kans op blootstelling blijven minimaliseren. Dat kan door de inzet van robots, die onze medewerkers van buiten de spuitcabine aansturen. Onze spuiters krijgen dan de rol van operator en kunnen zich daarin tot professional ontwikkelen.”

Gebruik kennis van professionals

Demmer geeft iedereen het advies om met leveranciers van bronmaatregelen in gesprek te gaan over innovatieve oplossingen: “Vraag de professionals om advies en ga het niet zelf bedenken. Er is ontzettend veel kennis beschikbaar op de markt dus schakel hulp in om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw bedrijf. Wij als Albo Deuren maken graag gebruik van deze externe kennis en expertise. We zijn immers specialist in het maken van deuren en niet in veilig werken."