"Ik ben astmatisch, dus weet hoe vervelend stof is" - door Jacky Bijen, Albo Deuren

Jacky Bijen is productieleider bij Albo Deuren in Albergen, een bedrijf dat binnen- en buitendeuren, kozijnen en aanverwante producten produceert en levert. Het bedrijf bestaat al 35 jaar en Bijen heeft zich in dezelfde tijd opgewerkt van productiemedewerker tot –leider. Zijn dagelijkse werkzaamheden zijn het begeleiden en aansturen van collega’s op de werkvloer, en het toezien op de veiligheid: “Bij al onze werkzaamheden ontstaat houtstof. Het inademen hiervan willen wij voorkomen. Ik heb zelf op de werkvloer gestaan én ik ben astmatisch, dus ik weet hoe vervelend stof kan zijn.” Bijen doet hier zijn verhaal.

Jacky (415x277) PIXLR

Innovatie: van stofzuiger tot afzuiging bij de bron

Bijen: “Twintig jaar geleden was veilig werken met gevaarlijke stoffen nog niet zo’n actueel onderwerp als nu. De stofafzuiging stond toen midden in de werkplaats. Dat waren stofzakken die stofdeeltjes in de ruimte reduceerden, maar niet wegnamen of vasthielden. Scheen de zon? Dan kon je de stofdeeltjes nog steeds zien dwarrelen. Nu weten we dat in onze productiehal centrale bronafzuiging noodzakelijk is en dat stofzakken of mobiele stofzuigers niet toereikend zijn.”

Dit inzicht kwam toen Bijen door een leverancier werd gewezen op de gevaren van stofzuigers. Hij vertelt: “Officieel mag je mobiele stofzuigers maar twee uur per dag gebruiken. Dit wist ik niet, totdat we een leverancier troffen die uitlegde dat stofzuigers na twee uur capaciteit verliezen en daardoor stof uitstoten. Dan adem je het alsnog in. Door informatie in te winnen, kwamen we achter de mogelijkheid om stof bij de bron af te zuigen. Een innovatie die ook nog prettiger werkt voor onze collega’s!”

Gedragsverandering op internationaal niveau

Nu Bijen de veiligheid in de productiehal in Nederland op orde heeft, is hij ook bezig om dit door te voeren op de productielocaties in Duitsland en Roemenië. “In Duitsland worden de veiligheidseisen net als in Nederland goed nageleefd, maar in Roemenië valt daarin nog winst te behalen. Daar namen we twaalf jaar geleden een bedrijf over. Toen ik de productieruimte daar voor het eerst zag schrok ik van de omstandigheden. Ik stelde de toenmalige productieleider de vraag: ‘Zou jij je zoon hier laten werken?’ Als het antwoord hierop nee is, weet je dat er snel iets moet veranderen.” Of Bijen ook vreest voor moeilijkheden in gedragsverandering daar op de werkvloer? “Nee, eigenlijk niet. Hier werden nieuwe veiligheidsinstructies ook direct door jong en oud opgepakt, dus ik verwacht eenzelfde resultaat in Roemenië!”

Leren van de bedrijven om je heen

Bijen heeft geleerd dat je veel kunt opsteken van bedrijven om je heen: “Wij hebben vaak gekeken bij bedrijven in onze sector die de nieuwste technieken gebruiken en zagen dan direct hoe innovaties in de praktijk werken en hoe deze bevallen op de werkvloer.”

Tips ontvangen van experts en ervaringsdeskundigen over veilig werken met gevaarlijke stoffen in jouw sector? Meld je aan via www.hoeveiligwerkjij.nl!