"Iedereen 's avonds weer gezond naar huis" - Wim Ottink, Anamet Europe

Anamet Europe in Amsterdam produceert naast beschermslangen voor elektrische bedrading, klant specifieke industriële slangen voor het transport van vloeistof en gassen. Bij de productie hiervan worden diverse metalen middels het TIG lasproces verbonden, waarbij lasrook vrijkomt.

"Ons motto is dat iedereen ’s avonds weer gezond naar huis moet. Dit is niet alleen belangrijk voor onze werknemers, maar ook voor ons. Zij zijn ons kapitaal en als je dat verliest, sta je als bedrijf stil. Maar misschien nog wel belangrijker, je wilt toch niet dat je collega’s iets overkomt."

Wim (415x277) pixlr

Inademen van lasrook kan schade veroorzaken aan de luchtwegen. Anamet is dit jaar verkozen tot 5xbeter IJzersterk bedrijf 2018, omdat ze veel voor elkaar hebben gekregen om de werkvloer zo veilig mogelijk te houden. Wim Ottink, operations manager bij Anamet, hun ervaringen en tips.

Een verbetercoach

De Verbetercoach van 5xbeter heeft het bedrijf in de afgelopen vier jaar een goede steun in de rug geboden. De coach adviseerde Anamet ter plekke welke maatregelen zij konden nemen op het gebied van veiligheid en voorzag hen van informatie en hulp op maat op diverse terreinen, waaronder het omgaan met lasrook. Op deze manier kon Anamet zich blijven focussen op hun werk en tegelijkertijd de veiligheid van hun werknemers waarborgen.

Iedere dag aandacht voor Veilig Werken met [ Gevaarlijke ] Stoffen

Op het gebied van veiligheid werkt Ottink samen met preventiemedewerker Erik van de Vegte om werknemers iedere dag aandacht te geven en ze direct aan te spreken op onveilige situaties indien nodig. ‘Even snel’ is uit den boze en Ottink let erop dat werknemers daar persoonlijk op gewezen worden. “Onze sterke kant is dat we dagelijks toezicht houden, controleren en indien nodig onze werknemers aanspreken. Als je iets onveiligs ziet, kun je daar direct op reageren. Er zijn natuurlijk procedures nodig om werknemers veilig te laten werken, maar je kunt mondeling al heel veel doen.” Dat deze methode zijn vruchten afwerpt is voor Anamet duidelijk te zien in de ongevalscijfers: deze zijn bijzonder laag met hooguit 1 tot 2 gevallen per jaar.

Gouden tip: complimenten geven als het goed gaat

Volgens Ottink is het belangrijk dat leidinggevenden weten hoe zij hun werknemers positief kunnen aansporen om te allen tijde hun veiligheidsbril of lasmasker te dragen: “laat werknemers ook weten wanneer ze goed bezig zijn, en niet alleen wanneer het fout gaat. Dus ook je duimpje omhoog doen en zeggen, ‘goed gedaan jongen.’”

Voor meer informatie kunt u terecht op de wesbite van Anamet Europe of op de programmapagina van Veilig Werken met [ Gevaarlijke ] Stoffen.

Tips ontvangen van experts en ervaringsdeskundigen over veilig werken met gevaarlijke stoffen in jouw sector? Meld je aan via www.hoeveiligwerkjij.nl!