Partnerschappen

De campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’ was een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De campagne werd georganiseerd in samenwerking met het Focal Point Nederland en de Europese Campagne - Gezond werk: verlicht de last!, TNO en verschillende campagnepartners. 

Europese Campagne - Gezond werk: verlicht de last!

Het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft op 12 oktober 2020 het startsein gegeven voor zijn campagne 2020-2022, “Gezond werk: verlicht de last!”, die zich toespitst op beroepsgerelateerde aandoeningen door lichamelijke belasting. De lancering van de campagne markeert het begin van een reeks evenementen en activiteiten om de aandacht te vestigen op dit probleem — dat miljoenen werknemers in heel Europa treft — en op de juiste aanpak hiervan. In Nederland wordt de campagne uitgevoerd door het Nederlands kantoor van EU-OSHA, het Nederlands Focal Point bij TNO, in opdracht van werkgevers- en werknemersorganisaties en het Ministerie van SZW.

Bekijk hier de website van de Europese Campagne.

Goede Praktijken Competitie

De Goede Praktijken Competitie voor een gezonde werkplek is onderdeel van de Nederlandse en Europese campagne en vormen de ideale mogelijkheid om actief mee te doen aan de campagne. Binnen deze competitie krijgen organisaties de mogelijkheid om hun goede praktijken in heel Europa te promoten en te delen. Binnenkort volgt hier meer informatie voor de Nederlandse competitie in 2021 en de mogelijkheid voor aanmelding.

TNO Fysieke belasting

TNO biedt gratis informatie en hulpmiddelen aan om lichamelijke belasting zelf te beoordelen en aan te pakken. Voor inspiratie kun je je ook aanmelden voor het netwerk Duurzaam Fysiek Werk of de goede voorbeelden bekijken die op hun website staan. Volg verder ook hun LinkedIn-pagina.

Bekijk hier de website van TNO over lichamelijke belasting.

Voorstudie TNO

In opdracht van het Ministerie van SZW heeft TNO een voorstudie uitgevoerd voor deze campagne met als centrale vraag: Hoe kunnen relevante partijen ondersteund worden in de preventie van beroepsziekten door fysieke belasting. Daarnaast is ook een factsheet gemaakt met alle relevante cijfers op een rij. Bekijk de voorstudie en factsheet.

Campagnepartners

Binnen de sectoren werken we samen met verschillende partners zoals sectororganisaties en ergonomisch adviesbureaus. Onder andere: