Weten waar je staat met de P&O Scan

Werkgevers kunnen vaak wel hulp gebruiken bij het vormgeven van arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid. Het is dikwijls namelijk geen onwil, maar onwetendheid die zorgt voor bijvoorbeeld incorrecte toepassing van de cao door werkgevers. Daarom biedt CUMELA – de brancheorganisatie voor ondernemers in de groen-, grond- en infrasector – sinds 2018 P&O Scans aan waarbij bedrijven advies op maat krijgen om hun personeelsbeleid goed te regelen.

Op een grondige manier komen tijdens de scan alle aspecten aan bod rondom eerlijk werk, duurzame inzetbaarheid en arbeidsomstandigheden. Zo weet de werkgever precies waar hij staat.

Scan aan te passen aan behoefte van werkgever

De P&O Scan richt zich op ‘goed werkgeverschap’ in brede zin. De werkgever kan daarbij zelf kiezen hoe breed de scan wordt ingezet. De P&O Scan bestaat namelijk uit twee modules, die zowel los als complementair uit te voeren zijn.

  1. De eerste module richt zich vooral op eerlijk werk door te kijken naar zaken als primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, ziekteverzuim en re-integratie en andere werkgeverszaken.
  2. De tweede module gaat over beleid op het gebied van personeelsontwikkeling, arbeidsomstandigheden, arbeidsorganisatie en communicatie.

Meer dan alleen een correct salaris

Deze brede aanpak is belangrijk, volgens Jacqueline Tuinenga van CUMELA. “Al deze aspecten dragen bij aan eerlijk, gezond en veilig werken, en daarbij ook aan het binden en boeien van medewerkers. Op de huidige arbeidsmarkt is het noodzakelijk voor werkgevers om personeel te behouden door als werkgever aantrekkelijk te zijn. Dit betekent niet alleen een goed en eerlijk salaris, maar ook interessante secundaire arbeidsvoorwaarden en goede veilige arbeidsomstandigheden.”

P&O Scan: hoe pak je het aan?

Wanneer een werkgever gebruik wil maken van de P&O Scan, vindt eerst een telefonische intake plaats. Tijdens deze intake worden verschillende documenten en delen van de administratie opgevraagd die door het team van CUMELA bestudeerd worden. Daarnaast wordt er een bezoek gebracht aan het betreffende bedrijf. Op deze manier brengt het team in beeld op welke punten de werkgever voldoet aan de cao en op welke punten nog niet. De resultaten van dit onderzoek worden uitgewerkt in een adviesrapport. Als er na het adviesrapport nog verdere begeleiding nodig is, dan biedt CUMELA hierbij ondersteuning.

Voor welke bedrijven?

De bedrijven die gebruik maken van de P&O Scans zijn divers. Zowel grote als kleine bedrijven laten hun beleid tegen het licht houden om te zien in hoeverre zij de cao op een juiste manier toepassen en om te zien op welke punten zij kunnen verbeteren. Vanwege het ‘open’ karakter van de scan is het op elke cao en elke sector toepasbaar.

Effecten voor werknemers én werkgevers

De P&O Scans geven de werkgever inzicht in hoeverre zij voldoen aan de cao en geven advies hoe zij bepaalde zaken kunnen verbeteren op het gebied van personeelsbeleid. De voordelen hiervan voor werknemers zijn evident, omdat zij op deze manier verzekerd worden van eerlijk werk. De P&O Scan dient echter niet altijd alleen het belang van de werknemer. Het komt ook voor dat werkgevers door de P&O Scan ontdekken dat zij bepaalde kosten vergoeden of toeslagen betalen, waar de werknemer volgens de cao geen recht op heeft. De P&O Scan zorgt dus ook voor bewustwording bij werkgevers over wat zij hun werknemers precies aanbieden.

Meer weten over de aanpak en voordelen? Lees hier de volledige case over de P&O Scan.