Het verhaal van Tamara

Tamara (32) werkt al 16 jaar in een vishandel op de markt. De sfeer was al slecht toen zij er kwam werken. Collega’s zetten geen stap extra voor elkaar en er werd vaak gesnauwd. Tamara had een relatie met een van de andere medewerkers, maar nadat deze verbroken was, bleven ze collega’s. Vanaf dat moment keerde hij zich tegen haar en collega’s volgden hem.

Zo gooiden ze kreeften in het afwaswater als zij aan het afwassen was, of spoten haar ‘per ongeluk’ nat met een waterspuit tijdens het schoonmaken. Stoppen kon niet; Tamara had het salaris nodig voor haar hypotheek. Het pesten had een groot effect op haar. Ze werd depressief. Lag het dan allemaal aan haar?

Over de aanpak

Tamara zocht vele malen naar een manier om hierover te praten, ook met haar bazin. Haar bazin was altijd begripvol, maar was ook afhankelijk van haar andere personeel; ze kon niet zomaar van hen af. Na zo’n gesprek werd altijd beterschap beloofd, maar er veranderde niets.

Op den duur begon Tamara naast haar werk met een opleiding. Het pesten werd aanvankelijk nog erger. Maar mentaal ging er een knop om. Dankzij haar opleiding kreeg ze steeds meer inzicht in zichzelf. Waarom wil ze zo graag aardig gevonden worden door mensen die haar zo behandelen? Tamara keek niet alleen naar haar collega’s, maar ook naar zichzelf. Zij is degene die naast haar baan bezig is met haar toekomst. Die nieuwe kennis tot zich neemt en nieuwe mensen ontmoet. Tamara krijgt meer zelfvertrouwen en reageert anders op de pesters. Ze reageert koel op flauwe opmerkingen, en alleen als het echt niet anders kan, reageert ze fel. Haar collega’s merken de omslag in haar houding, en hun gedrag verandert.

Wat heeft het opgeleverd?

Inmiddels is Tamara naast haar werk in de viskraam een eigen bedrijf begonnen. Werken aan een nieuwe toekomst geeft haar nog meer energie. Na een nieuw incident in de viskraam, nam Tamara ontslag. Maar ze was een hele goede kracht met veel ervaring. Haar bazin, de op dat moment zelf ernstig ziek was, smeekte haar om terug te komen. Dit deed Tamara om haar bazin niet te belasten.

Na dit incident richt Tamara zich op de toekomst. Het pesten neemt nu af en Tamara werkt nog steeds parttime voor dit bedrijf. Ze kan beter met gemene opmerkingen omgaan. Tamara: 'Eigenlijk ben ik mijn pesters dankbaar. Ze hebben me geleerd om op mezelf te vertrouwen en om met negatief gedrag om te gaan.' Ze verdient bijna genoeg om haar baan bij de vishandel definitief te stoppen en zich helemaal op haar eigen bedrijf te richten.

Gouden tip

Je bent nooit zelf verantwoordelijk voor pestgedrag van anderen, maar je kan er wel beter mee leren omgaan. Want: 'Op het moment dat jij verandert, veranderen de pesters met je mee.'