Het verhaal van Sara

Op haar zestiende ging Sara bij de supermarkt in haar dorp werken. Ze werd geplaatst op de vleeswarenafdeling. Haar proefperiode verliep zonder problemen maar alles werd anders toen Sara weigerde om vleeswaren te snijden die al een maand over datum waren. Sara’s filiaalmanager accepteerde dat niet en toen begon het gepest. Sara kreeg maar 15 minuten pauze, in plaats van een half uur. Bovendien kreeg ze niet langer een vergoeding voor haar eten. Ook werd haar werk zwaarder. Sara werd in haar eentje op de afdeling geplaatst in plaats van met zijn tweeën. Als er niet tijdig bijgevuld was, schold de filiaalmanager haar in het bijzijn van klanten uit.

Over de aanpak

Sara kreeg slapeloze nachten en zag er ontzettend tegenop om weer naar haar werk te gaan. Toen ze zich een keer ziek melde, dreigde haar filiaalmanager echter om haar op te komen halen van huis. Sara probeerde meerdere malen met haar filiaalmanager in gesprek te gaan. Die had echter nooit tijd en weigerde met haar te praten. Uiteindelijk nam Sara na vier maanden ontslag. Later hoorde ze dat drie collega’s ook opstapten wegens dezelfde reden.

Wat heeft het opgeleverd?

Ondanks dat ze haar bijbaan moest opgeven, was Sara opgelucht door deze beslissing. Op het moment van haar ontslag had Sara het gevoel dat ze alles had geprobeerd om in gesprek te gaan met haar filiaalmanager. Nu beseft ze zich dat hulp van buitenaf en praten met deskundigen haar toen misschien meer had opgeleverd. Daarnaast zou ze haar CAO goed nakijken of de bedrijfsarts benaderen.

Gouden tip

Informeer en kijk goed wat er mogelijk is. Zoek iemand op die ervaring heeft met wat wel en niet mag. Je hebt veel meer rechten dan je denkt.