Het verhaal van Anna

De 19-jarige Anna uit Polen werkt via een uitzendbureau in een productiebedrijf  in het zuiden van Nederland. Ze is één van de honderden jonge Poolse vrouwen die daar werken.

In het begin is ze zeer tevreden: ze werkt vijf dagen per week, heeft leuke collega’s en de voormannen zijn vriendelijk en behulpzaam. Maar het duurt niet lang voordat ze hoort van haar collega’s hoe de 'regels' zijn in het bedrijf: als je aardig bent tegen de voormannen, dan word je vijf dagen ingeroosterd, anders werk je maar één of twee dagen per week. En met slechts twee dagen werk kun je nauwelijks rondkomen.

'Aardig zijn' betekent dat je moet ingaan op de seksuele avances van de voormannen. Die avances variëren van seksueel getinte grapjes, aanraken en afspraakjes buiten werktijd, tot het verlenen van seksuele diensten.

Anna ziet dat elke vrouw een eigen manier heeft om met deze situatie om te gaan: sommigen verlaten het bedrijf; anderen werken maar twee dagen en hopen dat de situatie gaat veranderen; weer anderen geven toe en gaan in op de avances. Anna wil niet toegeven. Ze is boos dat er niets aan de situatie gedaan wordt terwijl ze ziet dat al haar collega’s zeer ontevreden zijn. Ze neemt het initiatief om een brief te schrijven naar het uitzendbureau, met uitleg over wat er gebeurt in het bedrijf.

Over de aanpak

Het uitzendbureau neemt de brief heel serieus. Ze schakelen een externe Poolssprekende vertrouwenspersoon in, die gesprekken voert met zeven Poolse werknemers van het bedrijf. Alle vrouwen bevestigen de situatie: als je genoeg werk wilt hebben, dan moet je naar bed met één van de voormannen.  

De vertrouwenspersoon schrijft een rapport dat door het uitzendbureau wordt voorgelegd aan de directie van het bedrijf. Er volgt een gesprek tussen directie, uitzendbureau en vertrouwenspersoon, waarin de situatie besproken wordt. De directie belooft voortaan streng te zullen controleren op dit soort praktijken op de werkvloer, en dat er maatregelen volgen voor de voormannen die zich misdragen.

Wat heeft het opgeleverd?

Een deel van voormannen is ontslagen of naar een andere afdeling verplaatst. Voor zover bekend draaien alle vrouwen nu diensten van vijf dagen per week en hebben ze geen last meer van seksuele intimidatie. Anna is tevreden.