Rouveen Kaasspecialisten

In het oosten van het land in het dorp Rouveen, staat al meer dan 100 jaar de coöperatieve zuivelfabriek Rouveen Kaasspecialiteiten. Rouveen produceert vele soorten kaas. Er wordt 150 miljoen kg melk verwerkt tot kaasspecialiteiten voor de kaashandel in binnen- en buitenland. Rouveen heeft 150 medewerkers.

Wat hebben we gedaan?

Directeur Ben Wevers van Rouveen Kaasspecialiteiten bekijkt wat er nodig is om medewerkers in verschillende levensfases gezond aan het werk te houden. Een werknemer van 65 kan een andere werkinvulling krijgen dan iemand van 40, zonder dat het een degradatie betekent. “Zo zorgen we dat iedereen in staat blijft om zijn vakmanschap vast te houden en de talenten verder te ontwikkelen Voor ouderen voor wie het fysiek te zwaar wordt, passen we het werk aan door minder lange werktijden aan te bieden of door ze andere taken te geven. Ze worden dan bijvoorbeeld ingezet om jongeren op te leiden. Rouveen laat zijn werknemers voortdurend zien dat ze zelf invloed hebben op hun werk en dat ze zuinig moeten zijn op hun inzetbaarheid. Het bedrijf probeert de levensstijl van medewerkers op een positieve manier te beïnvloeden. Een leefstijlcoach begeleidt mensen bij afvallen, sporten, slaapcursussen of stoppen met roken. “Na begeleiding van Petra, zo heet onze leefstijlcoach, is één van de medewerkers 30 kilo kwijtgeraakt. Zij geeft mensen laagdrempelige tips om meer te bewegen. Zelf ben ik daardoor ook 10 kilo kwijtgeraakt. Elke week beginnen daarnaast groepjes van zeven man met een erkende opleiding op hbo niveau waarin ze leren kaas te maken of hoe ze leiding aan een team moeten geven”, vertelt directeur Wevers. “De interesse om een opleiding te volgen is groot. Zes keer per jaar gaan we met alle werknemers in gesprek over Duurzame inzetbaarheid. We nodigen daarbij ook gastsprekers uit.”

Wat heeft het opgeleverd? 

De aanpak van Rouveen zorgde voor een enorme daling van het ziekteverzuim. Het ziekteverzuim van Rouveen lag in 2014 op 2,3% tegenover 4,6% in de zuivelsector. Daarnaast leidt het plezier wat de werknemers hebben in hun werk volgens Ben Wevers tot een positieve instelling en meer creativiteit onder de werknemers. Dit resulteert in het ontwikkelen van nieuwe producten.

Gouden tip 

'Geef je medewerkers het gevoel van eigenaarschap. Zij hebben dat product ontwikkeld, dus het is hun prestatie en hun reden om trots op te zijn.'