Meertalige werkvloer vraagt om extra aandacht voor arbeidsveiligheid

In de reacties op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2024 geeft ruim een derde van de werknemers aan dat er meer dan één taal wordt gesproken tussen collega’s. Op deze werkplekken leidt dit volgens het merendeel van de werknemers (64%) vrijwel nooit tot misverstanden. In de bouw, landbouw en industrie komen misverstanden door meertaligheid in verhouding vaak voor, blijkt uit de cijfers van de NEA.

Werknemer in de bouw geeft aanwijzigingen aan collega

Gevaarlijke situaties door miscommunicatie

Misverstanden door taalverschillen kunnen gevolgen hebben voor de veiligheid op het werk. Bijvoorbeeld wanneer veiligheidsinstructies of waarschuwingen niet goed worden begrepen. In sectoren zoals de bouw, landbouw en industrie melden relatief veel werknemers dat communicatieproblemen soms tot fouten of gevaarlijke situaties leiden.

Duidelijke communicatie is daarom heel belangrijk. Door werkafspraken, instructies en protocollen voor iedereen begrijpelijk te maken, kunnen werkgevers zorgen voor een veiligere werkomgeving voor al hun medewerkers.

Een veilige werkplek met duidelijke instructies

De werkgever moet er voor zorgen dat er veilig en gezond kan worden gewerkt door iedereen. Dat betekent ook dat de werkgever zorgt voor begrijpelijke communicatie naar alle werknemers, ongeacht welke taal ze spreken. Dit kan bijvoorbeeld door eenvoudige taal en visuele ondersteuningen (zoals afbeeldingen) te gebruiken of door meertalige collega’s als vertalers te laten helpen bij het overbrengen van veiligheidsinstructies.

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in 2019 een handreiking uitgebracht over taal op de werkvloer. Deze handreiking biedt praktische tips om te beoordelen wanneer taal tot onveilige situaties kan leiden. Daarnaast bevat het maatregelen en achtergrondinformatie om de communicatie te verbeteren.

Preventie en verantwoordelijkheid

Volgens de Arbowet moeten de werkgevers zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dat geldt ook voor situaties waarin taal een belemmering kan vormen. Een goed arbobeleid houdt daarom niet alleen rekening met fysieke en mentale risico’s, maar ook met de diversiteit op de werkvloer — inclusief verschillen in taal en cultuur.

Over de NEA 2024

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2024 is een grootschalig jaarlijks onderzoek dat wordt uitgevoerd door het CBS en TNO. De NEA geeft inzicht in de arbeidsomstandigheden van werknemers in Nederland. Daarbij wordt onder andere gekeken naar veiligheid, werkdruk, autonomie, communicatie op de werkvloer, gezondheid en uitval veroorzaakt door het werk (zoals ziekteverzuim, arbeidsongevallen en beroepsziekten). De resultaten geven werkgevers, brancheorganisaties, vertegenwoordigers van werknemers (zoals vakbonden en ondernemingsraden) en beleidsmakers waardevolle input om gezond en veilig werken te verbeteren.