Kaartspel helpt mbo-studenten te praten over mentale klachten

Steeds meer jongeren hebben last van mentale klachten. Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek jongeren van mei 2023. Dit komt onder andere door een te hoge werkdruk en het gevoel altijd op topniveau te moeten presteren. Erover praten helpt, maar dat is niet altijd even makkelijk. Daarom is er een speciaal kaartspel ontwikkeld om mbo-studenten hierbij op weg te helpen.  

'Hoe Deel Ik?' is een laagdrempelig kaartspel (pdf) voor jongeren in het mbo. Het spel is samen met jongeren ontwikkeld om mentale gezondheid bespreekbaar te maken tijdens een stage of – na de opleiding – op de werkvloer. Door het kaartspel op school te spelen, leren jongeren in een veilige omgeving op een open manier te praten over mentale gezondheid. Ze ontdekken hoe ze het beste mentale problemen kunnen delen, naar elkaar kunnen luisteren en goed kunnen reageren. 

Steun van omgeving onmisbaar

Verbinding, begrip en steun van mensen uit de omgeving van de jongere zijn onmisbaar in de aanpak van mentale problemen. Door erover te praten, ontstaat er ruimte om samen tot een oplossing te komen. 

’Hoe Deel Ik’ is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kaartspel is ontwikkeld in samenwerking met TNO, creatief bureau Snijboon en de Nationale Jeugdraad. Op de website van NJR is meer informatie te vinden.