"De basis voor gezonde en blije medewerkers is het gesprek dat je samen voert over hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben"

Iedere dag reizen honderdduizenden mensen met de trein. Naar hun werk, school, of een leuk uitje. Als treinverkeersleider bij ProRail leidt Peter Gompelman alle treinen in goede banen. Daarbij zit hij achter een bureau met grote schermen waarop hij alle treinbewegingen in de gaten kan houden en zo nodig kan ingrijpen. Dit langdurig zitten brengt risico's met zich mee. Zoals kans op klachten aan nek en rug, maar ook op diabetes en zelfs vroegtijdig overlijden. Om deze risico's te beperken probeert Peter tijdens zijn werk zoveel mogelijk te bewegen, waarbij hij ondersteund wordt door ProRail Vitaal.

Altijd scherp blijven

"Het werk van een treinverkeersleider is heel afwisselend. In principe is het een monitorfunctie: de treinen rijden volgens een vooraf ingestelde dienstregeling. Maar als er iets gebeurt, zoals vertraging, een probleem met een wissel, een aanrijding of een zwaan op de rails, grijp ik in. Soms hoef ik een hele dag niet in te grijpen, maar er zijn ook dagen dat ik de hele dag bezig ben. Dus je moet altijd scherp blijven."

Treinverkeersleider is een beroep dat veel van mensen vraagt, vertelt Emma Sluman, adviseur duurzame inzetbaarheid en voorzitter van het kernteam vitaliteit bij ProRail: "Vooral de onregelmatige diensten en het 24-uurs rooster zijn intensief. Daar besteden we dan ook extra aandacht aan met ProRail Vitaal. We vinden het belangrijk dat iedereen bij ons gezond blijft en met plezier zijn werk doet. Daarom richten we ons niet alleen op het lichamelijke aspect van het werk, maar ook op het psychologische en het emotioneel-sociale deel."

Fit for the job

Dat is ook Peter op de seinzaal waar hij het treinverkeer regelt opgevallen: "Je merkt dat ProRail zijn best doet om ons gezond ons werk te laten doen. Zo hebben we zit-stabureaus, zijn er goede stoelen, deskbikes die we kunnen gebruiken en hebben we een tijdje ergonomische zitballen gehad. Daarnaast hebben we het Fit-for-the-job-traject. Daarbij krijgen we iedere dag een uur de tijd (behalve als het te druk is) om onszelf fit voor het werk te houden. Zowel qua kennis, als fysiek. We hebben daar een yogamat voor en een aparte ruimte om oefeningen te doen of even te rusten. Op sommige locaties is er zelfs een inpandige fitnessruimte!"

Daarnaast zorgt Peter er zelf ook voor dat hij regelmatig beweegt: "Ik loop tijdens het werk vaak even langs een collega, of naar de koffieautomaat. Ook hebben we een dartboard hangen waar we als het rustig is een paar pijltjes gooien. In de pauzes wandel ik graag. En naast mijn werk sport ik veel. De meeste mensen die bij ProRail komen werken, merken dat ze na enige tijd toch wat zijn aangekomen. Toen ik dat opmerkte ben ik meer gaan sporten. Ik loop fanatiek hard en heb vorig jaar de marathon van Rotterdam gelopen. Ook op dat vlak biedt ProRail veel aan. Zo heb ik samen met collega's al de Dam tot Damloop en de Zevenheuvelenloop gelopen."

Emma beaamt dat ProRail veel doet om de medewerkers fit te houden: "We vinden het belangrijk dat onze medewerkers minstens net zo gezond weer weggaan als ze zijn gekomen. Daarom bieden we allerlei handvatten om zowel tijdens het werk als daarbuiten te zorgen dat je gezond blijft en lekker in je vel zit. Zo besteden we wekelijks aandacht aan vitaliteit: we geven tips en interviewen medewerkers. Dat is omdat we graag goed voor onze medewerkers zorgen. We zien ook dat dit uiteindelijk veel effectiever is en we hiermee kosten besparen. Verzuim is veel duurder dan de maatregelen die we nemen om onze mensen duurzaam inzetbaar te houden."

Het gesprek aangaan

De maatregelen die ProRail neemt om medewerkers gezond te houden worden aangepast aan de behoeftes van de werknemers. Dat is ook de tip die Emma heeft voor andere bedrijven die te maken hebben met lichamelijk zware beroepen. "De basis voor gezonde en blije medewerkers is het gesprek dat je samen voert over hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen."

Ook Peter heeft nog wel een tip voor andere bedrijven: "Zorg ervoor dat de materialen er zijn om gezond je werk te kunnen doen, zoals zit-stabureaus en geef mensen tijdens het werk de tijd om fit for the job te blijven."