"Als je pauze hebt: beweeg!"

Jan Willem Uljee werkt al 27 jaar met veel plezier als vrachtwagenchauffeur bij GCA Transport, een transportbedrijf dat gespecialiseerd is in het vervoer van gevaarlijke stoffen. Eerst 13 jaar als eigenrijder en sindsdien alweer 14 jaar naar grote tevredenheid in loondienst. In zijn vrachtwagen rijdt Jan Willem heel Europa door: vanaf Moerdijk naar Zuid-Frankrijk en soms zelfs naar Spanje en Portugal. Als vrachtwagenchauffeur zit hij veel en lang achter elkaar, wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Zo leidt lichamelijke onderbelasting tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en zelfs vroegtijdig overlijden.

Om deze risico's te verkleinen en te leven naar zijn motto: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, probeert Jan Willem tussen het rijden door zoveel mogelijk te bewegen: "Als chauffeur zit ik het grootste deel van mijn werkdag. Ik mag maximaal 4,5 uur achter elkaar rijden en per dag maximaal tien uur achter het stuur zitten. Tijdens het rijden kun je niks doen. Je moet de weg en het stuur in de gaten houden. Maar in de pauzes en voor- en na het werk beweeg ik zoveel mogelijk."

Rek- en strekoefeningen

Dat was niet altijd zo: "Ik heb nooit lichamelijke klachten gehad, maar naarmate ik ouder en zwaarder werd kon ik niet meer meekomen met golf. Ik golf op hoog niveau, ik speel hoofdklasse, en kon het fysiek niet meer aan. Toen ben ik in contact gekomen met een sporttherapeut, die me rek- en strekoefeningen heeft gegeven. Die doe ik nu elke ochtend voordat ik ga rijden, of als ik stijf ben in de pauzes op het bed in mijn vrachtwagen."

Rek- en strekoefeningen zijn niet het enige wat Jan Willem doet om fit te blijven. "Ik stel mijn stoel goed in voor ik ga rijden en let op mijn voeding: friet probeer ik zoveel mogelijk te laten staan. Ook wandel ik tussen het rijden door. Ik heb veel dezelfde klanten, dus ik ken de meeste plekken waar ik stop. Tijdens het rijden ben ik voortdurend aan het rekenen: als ik nu instap, ben ik zo laat daar en kan ik een rondje lopen. Morgen moet ik bijvoorbeeld laden in België. Vervolgens rij ik 3,5 uur tot voor Parijs, waar ik een uur pauze heb en ik even kan wandelen en lunchen. Daarna rij ik weer 3,5 uur tot voorbij Parijs en kan ik weer even wandelen en douchen. En 's avonds stop ik bij een restaurant of al bij de klant en loop ik ook nog een uur."

Gehaktballencultuur

Zo probeert Jan Willem niet mee te gaan met wat hij de 'gehaktballencultuur' noemt. "Veel vrachtwagenchauffeurs zetten hun wagen met draaiende motor aan de pomp, lopen even naar binnen voor een gehaktbal met mayonaise en gaan weer verder. Ik denk dat de meerderheid van de chauffeurs niet bewust bezig is met bewegen. Maar meer bewegen is veel beter voor je. Je hebt maar één lichaam."

Dat is ook de tip die Jan Willem heeft voor andere chauffeurs. "Als je pauze hebt: beweeg! Zorg dat je spieren soepel blijven. Zet je vrachtwagen zo ver mogelijk van de pomp, zodat je wel moet lopen, ook al is het slecht weer. Mijn motto is: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Als je lekker in je vel zit omdat je geen last hebt van stramheid of lichamelijke kwaaltjes is het een stuk makkelijker om plezier te hebben."