Welke arbeidsrisico’s zie jij over het hoofd? Het belang van een RI&E

Als gevolg van arbeidsomstandigheden overlijden jaarlijks 4100 mensen en zitten tienduizenden mensen arbeidsongeschikt thuis. Als ondernemer wil dit je natuurlijk voorkomen. Heb jij als ondernemer alle arbeidsrisico’s in beeld? Een risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E) helpt je om je arbeidsrisico’s in kaart te brengen. 

In alle bedrijven, groot én klein, zijn arbeidsrisico’s. Denk aan risico’s als geluidsoverlast of fysieke belasting. Maar er zijn ook meer ‘onzichtbare’ risico’s, zoals veel zitten of een hoge werkdruk. Het opstellen van een RI&E helpt je bij het in kaart brengen van je arbeidsrisico’s. Het zorgt ervoor dat je medewerkers gezond en veilig kunnen werken, maar het is ook belangrijk voor je eigen bedrijfscontinuïteit. 

Daar komt bij dat je als ondernemer vaak blinde vlekken hebt voor dingen die zich afspelen op de eigen werkvloer. Ondernemers die hun RI&E zelf doen, raadt risico-expert Hay Janssen daarom aan om bepaalde stukken door iemand van een andere afdeling te laten invullen. "Die heeft die blinde vlekken een stuk minder."

Wist je dat een RI&E verplicht is?

Een RI&E is verplicht voor alle ondernemers met medewerkers in dienst. Omdat het wettelijk verplicht is om een RI&E te hebben, loop je zonder RI&E het risico op een boete. Het is daarnaast een gemiste kans: een gezonde en veilige werkomgeving leidt tot minder uitval en tevreden personeel. 

Handige hulpmiddelen 

Op rie.nl vind je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met een risico-inventarisatie en -evaluatie. Hier lees je wat de verplichte RI&E jou en je medewerkers oplevert en vind je informatie en instrumenten die je helpen bij het opstellen van een RI&E.