Effectief hybride vergaderen

Bij hybride vergaderingen zit een deel van de deelnemers bij elkaar in een vergaderzaal, terwijl een ander deel de vergadering bijwoont vanuit huis of vanaf een andere locatie. Er zijn twee verschillende groepen: de fysieke groep en de online groep. Deze groepen hebben verschillende behoeften. De fysieke groep wil ervan profiteren dat zij in de vergaderzaal direct iemand kunnen aanspreken of kort kunnen overleggen, terwijl de online groep alles wat er in de zaal gebeurt goed wil kunnen volgen. Kortom: hybride vergaderen brengt uitdagingen met zich mee.

Hieronder vind je tips en tricks om effectief hybride te vergaderen. Natuurlijk zijn ze ook toepasbaar op vergaderingen die geheel fysiek of geheel online plaatsvinden.

Tips en tricks voor de organisator

Steek tijd en moeite in de voorbereiding van de vergadering. Dit voorkomt dat je tijdens de vergadering zelf voor problemen komt te staan.

Tips en tricks tijdens de vergadering

Ook tijdens de vergadering zijn er een aantal aandachtspunten waardoor de vergadering soepeler verloopt en tot een beter resultaat leidt.

Tips en tricks voor de deelnemers

Tot slot kun je als deelnemer een aantal dingen doen om bij te dragen aan een goed verloop van de vergadering.