Zaalwacht als spelverdeler

Volleybalvereniging Set Up ’69 is een club met ongeveer 250 leden. Bij trainingen zijn er eigenlijk nooit meer dan 70 mensen aanwezig. Bij wedstrijden gaat het om ongeveer 50 spelers en 50 toeschouwers. De vereniging maakt gebruik van de sporthal van Kulturhus de Breehoek in het Gelderse Scherpenzeel. De Breehoek heeft de interne noodhulp op orde en de volleybalvereniging kan daarop terugvallen. Toch was er behoefte aan eigen ondersteuning bij trainingen en wedstrijden, juist voor de eerste vitale minuten. Is het de volleybalclub gelukt om ook haar eigen verantwoordelijkheid te nemen?

Aanpak

 • Geen opleiding nodig
  Er was vooral behoefte aan een eigen EHBO’er bij alle trainingen en wedstrijden, die met eigen middelen meteen hulp zou kunnen bieden bij sportblessures. Toen Set Up ’69 een eerste inventarisatie maakte, bleken veel leden via hun werkgever al een opleiding te hebben gevolgd. Bovendien bleek dat er altijd wel een van deze mensen aanwezig was bij trainingen en wedstrijden.
 • Dubbelrol
  De club besloot om deze leden te vragen om op te treden als zaalwacht annex intern hulpverlener. De zaalwacht heeft de leiding tijdens wedstrijden. Hij of zij vangt de tegenpartij op, zorgt dat de scheidsrechters op tijd beginnen, dat de wedstrijdformulieren worden ingevuld, enzovoort.
 • Ontruiming
  De Breehoek heeft verschillende gebruikers, die regelmatig met elkaar overleggen. Het calamiteitenplan komt dan aan de orde en er worden oefeningen gepland. Eén keer per jaar organiseert De Breehoek een ontruimingsoefening, voor de leden komt die onaangekondigd. De laatste oefening was een succes, hoewel één deur gedeeltelijk geblokkeerd werd door een apparaat. Daar is meteen een nieuwe plek voor gevonden.

Resultaat

 • Door de EHBO-taak bij de zaalwacht neer te leggen, kan één persoon daadkrachtig optreden. Hij of zij heeft toch al de leiding en kan zelf ingrijpen of taken delegeren. De zaalwacht als ultieme spelverdeler.
 • Hoewel er geen rooster voor wordt opgesteld, is bij iedere training en wedstrijd een eigen hulpverlener met EHBO-achtergrond aanwezig.

Praktische tips

 • Combineer bij wedstrijden de taken van zaalwacht en EHBO-verantwoordelijke in één persoon.
 • Inventariseer welke leden opgeleid zijn voor hulpverlening en vraag of ze die taak op zich willen nemen als ze toch aanwezig zijn.
 • Maak ook gebruik van deskundigheid rondom je eigen vereniging, van andere organisaties in het zelfde gebouw bijvoorbeeld.