Gratis en toch goed

Bij Baronie TV maken zo’n 100 vrijwilligers verschillende TV-producties. Bijzonder is de jaarlijks terugkerende carnavalsmarathon: 5  dagen lang, 24 uur per dag, live carnaval op  TV. De programma’s worden tot in de wijde omtrek van  Breda door regionale en lokale omroepen uitgezonden. Er zijn altijd wel mensen aanwezig bij de opnames, variërend  van 2 tot 200 bezoekers.

Brand

Baronie TV produceert zijn carnavalsmarathon vanuit de aula van de NHTV Hogeschool in Breda. Drie jaar geleden brak er brand uit in de meterkast. De dienstdoend BHV’er van de hogeschool heeft dat opgelost, maar het incident schokte Baronie TV. De club had geen ontruimingsplannen en ook geen eigen BHV’ers. Hoog tijd om de interne noodhulp te organiseren.  Hoe pakten ze dat aan?

Aanpak

  • Wie heeft er een diploma?
    Als vrijwilligersorganisatie is het lastig investeren. Hans ging dus op zoek naar lowbudget oplossingen, die toch doeltreffend zijn. Hij stuurde een mailing aan alle vrijwilligers met daarin de vraag wie van hen een BHVcertificaat had. Daaruit bleek dat ongeveer 20% met goed gevolg een cursus had gedaan. Deze mensen worden ingezet als BHV’er. Vervolgens zijn de ontruimingsplannen besproken met de hogeschool waarin de studio gevestigd is. Daarbij spraken ze ook af dat de hoofd-BHV’er altijd iemand van de hogeschool is. Bovendien vond de hogeschool het goed dat Baronie TV gratis gebruik maakt van de aanwezige BHV-materialen. Voor vrijwilligers en bezoekers die minder zelfredzaam zijn, zijn speciale voorzieningen getroffen.
  • Vallende lampen
    Specifieke risico’s zijn omvallende decorstukken, instortende podia, geluidsapparatuur of verlichting die naar beneden komt, maar ook luidruchtige of agressieve bezoekers.

Resultaat

Baronie TV heeft haar interne noodhulp op orde, met een projectmatige benadering. Voorafgaand aan de opnames wordt een overleg gehouden om protocollen en rollen door te nemen. Aan het eind van de carnavalsmarathon wordt altijd geëvalueerd, ook als er geen incidenten zijn geweest. Wat had er kunnen gebeuren en hadden we dat goed op kunnen lossen? Dit jaar waren de actiepunten bijvoorbeeld: ontruimingsoefening houden, verzamelplaats beter vastleggen en heldere communicatie hierover met alle betrokkenen. Daarmee is Baronie TV, een vrijwilligersorganisatie die tot voor kort geen intern noodhulpsysteem had, een lerende organisatie geworden met veiligheid hoog in het vaandel.

Praktische tips

  • Kijk eerst in je eigen gelederen wie al een BHV-certificaat heeft. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten voor opleiding (bij Baronie TV hoefde tot nu toe niemand aanvullend te worden getraind).
  • Met een beetje geluk kun je gebruik maken van de BHV-materialen van een partij in hetzelfde pand.
  • Het kan voor meer vrijwilligersorganisaties handig zijn om interne noodhulp projectmatig te benaderen.