in de agenda van Huisarts Marc

op de 7 mensen heeft last van werkstress. Eén van de oorzaken is een verstoorde werk-privébalans. Wij nemen daarom een kijkje in de agenda van verschillende Nederlanders om te zien wat hun tips zijn om je werk-privébalans goed te houden. Deze week de agenda van huisarts Marc. 

Praktijkverhaal 40 - Huisarts Marc

Hoe ziet je agenda er uit? 

06.30 uur - opstaan
07.00 uur - kinderen wakker maken en ontbijten
08.00 uur - spreekuur
17.00 uur - praktijk dicht en administratie
18.00 uur - naar huis
18.30 uur - eten
19.00 uur - kinderen naar bed
19.30 uur - ontspannen, avonddienst of nascholing
23.00 uur - slapen

Hoe bewaak je jouw werk-privébalans?

Ik maak strakke planningen. Kinderen moet je namelijk veel routine geven en daar lift ik op mee. Ik weet daardoor wanneer ik moet opstaan, wanneer ik werk en wanneer we eten. Ook heb ik een fijne collega waarmee ik goed kan overleggen om tot een goede taakverdeling te komen. Zodat we geen werk dubbel doen. Daarnaast is het belangrijk om je werk niet mee naar huis te nemen. Hoewel het soms moeilijk is om patiënten en hun problemen los te laten, probeer ik dat altijd goed af te sluiten. Ik geef alleen mijn telefoonnummer aan de mensen voor wie ik echt bereikbaar moet zijn, zoals terminale patiënten. Voetbal is ten slotte heel belangrijk voor me. Dat blok ik altijd in m’n agenda.

Wat zou er beter kunnen in je agenda?

Ik zou soms wat vroeger thuis willen zijn, zodat ik wat meer kan landen. Nu moet ik meteen door met eten en de kinderen naar bed brengen. Ook wil ik wat vaker met mijn vrouw iets leuks doen. Dat schiet er soms nog bij in. Maar ik ben me er ook bewust van dat dit nu een fase is met de kinderen. Dat wordt later weer makkelijker.

Wat staat er in je agenda om te ontspannen?

Ik voetbal. Dat zijn echt heilige momenten in de week. Woensdagavond trainen en op zondag een wedstrijd. Dat is een soort herhaalrecept voor mezelf. Het is gezellig, goed voor mijn geest en voor mijn lichaam. Ook kan ik enorm genieten van iets met de kinderen doen. Op mijn papadag probeer ik met ze te gaan zwemmen of wandelen in het park.

Heb je een gouden tip om je werk-privébalans goed te houden? 

Voor mij is het belangrijk om goed te plannen. Daardoor kan ik beter mijn grenzen bewaken en op tijd stoppen met werken. Overwerken is vaak niet nodig. Zaken die je voor je gevoel écht moet doen, kunnen namelijk toch best vaak blijven liggen tot de volgende dag.