Nieuw: 3 factsheets over fysieke over- en onderbelasting

TNO publiceert 3 nieuwe factsheets over fysieke arbeidsbelasting, zitten tijdens het werk en beeldschermwerk. De factsheets bevatten de meest actuele cijfers, verdiepende analyses en maatregelen die je kunt nemen om de kans op gezondheidsklachten door het werk te verkleinen. Ze zijn bedoeld voor werkgevers en werknemers.

In alle sectoren komt lichamelijk belastend werk voor. Dit kan gaan om fysieke over- en om fysieke onderbelasting. De verschillende vormen van fysieke belasting kunnen leiden tot gezondheidsklachten op verschillende plekken in het lichaam.

Factsheet Fysieke arbeidsbelasting

De factsheet Fysieke arbeidsbelasting laat zien dat 38% van alle werkenden fysiek belastend werk doet en dat 60% last heeft van fysieke gezondheidsklachten. De sectoren waarin fysiek belastend werk het meest voorkomt, zijn landbouw, vervoer, horeca, bouw, handel, zorg en industrie. 

Ben je benieuwd naar alle cijfers en naar de maatregelen die je kunt nemen om (de kans op) gezondheidsklachten door fysieke arbeidsbelasting te verkleinen? Bekijk de factsheet Fysieke arbeidsbelasting.

Factsheet Zitten tijdens werk

De factsheet Zitten tijdens werk toont aan dat in geen enkel ander Europees land zo’n groot deel van de bevolking (van 15 jaar en ouder), meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag zit. En sinds de uitbraak van COVID-19 zijn werkenden nóg meer gaan zitten. Dat is een probleem, want langdurig zitten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. 

Ben je benieuwd naar alle cijfers en naar de maatregelen die je kunt nemen om (de kans op) gezondheidsklachten door zitten tijdens het werk te verkleinen? Bekijk de factsheet Zitten tijdens werk.

Factsheet Beeldschermwerk

De factsheet Beeldschermwerk maakt duidelijk dat 44% van de werkenden in Nederland per dag minimaal 6 uur of meer beeldschermwerk verricht. En 23% zelfs 8 uur of meer. Als je meer dan 6 uur per dag met een beeldscherm werkt, brengt dit een verhoogd risico op klachten aan armen, nek en schouders (KANS) met zich mee. Soms leidt het zelfs tot een beroepsziekte.

Ben je benieuwd naar alle cijfers en naar de maatregelen die je kunt nemen om (de kans op) gezondheidsklachten door beeldschermwerk te verkleinen? Bekijk de factsheet Beeldschermwerk.