Webinar: zó voer je het gesprek over (on)gewenste omgangsvormen

Iedereen moet zich veilig voelen op het werk. Maar de afgelopen jaren kwam naar buiten dat veel mensen zich juist onveilig voelen, onder andere door seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het komt overal voor. Ook op de werkvloer. We kunnen dit gedrag alleen doorbreken als we in onze eigen teams bespreken wat (on)gewenste omgangsvormen zijn. Werkgevers spelen een rol in het doorbreken van dit gedrag. Bijvoorbeeld door initiatief te nemen voor gesprekken over (on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer. In een kosteloos webinar geeft Mariëtte Hamer tools en tips aan leidinggevenden.

Het gesprek over (on)gewenste omgangsvormen levert veel op. Werkgevers laten aan (toekomstige) medewerkers zien dat ze goed werkgeverschap belangrijk vinden. Een veilige werkomgeving zorgt ook voor meer werkplezier, een betere samenwerking en betere resultaten.

Op 19 maart start de Rijksoverheid een campagne over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Teams worden aangemoedigd om (on)gewenste omgangsvormen op het werk met elkaar te bespreken. Niet als het al te laat is, maar juíst om vervelende situaties te voorkomen. Geef je elkaar bijvoorbeeld drie zoenen met verjaardagen? Kan een seksueel getint grapje? Wanneer raak je elkaar aan en wanneer niet? Met elkaar trekken teamleden de grens. Dit maakt het makkelijker om iets te zeggen als een situatie niet goed voelt.

Webinar voor leidinggevenden op donderdag 14 maart

Werkgevers willen het kwetsbare gesprek over (on)gewenste omgangsvormen natuurlijk zo goed mogelijk voeren. Om daarbij te helpen, organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een kosteloos webinar voor leidinggevenden. ‘Hoe praat je met elkaar over (on)gewenste omgangsvormen?’ vindt plaats op donderdag 14 maart van 12.00 – 13.00 uur.

In dit webinar geeft Mariëtte Hamer (regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld) tips om het gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag op een veilige en constructieve manier te voeren. En om de juiste afspraken te maken om ongewenste gedrag te voorkomen.

Aanmelden voor het webinar

Met de tips uit het webinar kunnen werkgevers het gesprek aangaan. Bijvoorbeeld op 19 maart, als de campagne over seksueel grensoverschrijdend gedrag start. Meld je hier aan voor het webinar