TNO lanceert podcastserie over Arbobalans 2020

Onderzoek- en adviesbureau TNO heeft een podcastserie gepubliceerd over de meest opvallende punten uit de Arbobalans 2020. Dit is een onderzoek waarin een breed overzicht gegeven wordt van de ontwikkelingen en de kwaliteit van arbeid in Nederland. De serie, bestaande uit drie afleveringen van ieder 20 minuten, zijn te beluisteren op de website van TNO’s Monitor Arbeid.

Podcast Arbobalans
Beeld: TNO

Drie afleveringen

Anita Venema, projectleider Arbobalans bij TNO en Wendela Hooftman, programmamanager Monitoring van arbeid, gaan in de eerste aflevering in op het belang van de Arbobalans en stellen hierbij de vraag: “Hoe staat Nederland ervoor?”. De tweede aflevering neemt de verschillen in arbeidsomstandigheden tussen werknemers met een vaste aanstelling, flexwerkers en zelfstandigen onder de loep. En in de derde aflevering wordt een slag dieper gegraven in de oorzaken van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Over de Arbobalans

De Arbobalans maakt de kwaliteit en ontwikkelingen van de arbeid in Nederland zichtbaar. Op basis van recente monitors en onderzoeken schetst de Arbobalans een overzicht van de omvang en de gevolgen van blootstelling aan arbeidsrisico’s, van de betrokken risicoberoepen en -sectoren. In de Arbobalans worden onderwerpen als blootstelling, ziekteverzuim, arbeidsongevallen en beroepsziekten belicht. In de Arbobalans van 2020 is er extra aandacht voor specifieke situaties van de groeiende groep flexibele arbeidskrachten en zzp’ers.

De volledige Arbobalans, factsheets en samenvattingen (ook in het Engels) zijn te downloaden op de website Monitor Arbeid van TNO.