NVAB lanceert een podcast voor de Rookvrije Organisatie

Ieder kind dat in Nederland wordt geboren, moet rookvrij kunnen opgroeien. Daarom pleit de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) voor het toewerken naar een Rookvrije Generatie. Op de route hiernaartoe is ook het bedrijfsleven – met ruim 8.9 miljoen werkenden - een belangrijk onderdeel. De ambitie is dat alle organisaties in 2040 rookvrij zijn. Met het project ‘Rookvrije Organisatie’ helpt de NVAB bedrijfsartsen om het roken binnen bedrijven actief aan te pakken. Als onderdeel van dit project is de podcast ‘Rookvrij! werkt beter’ gestart, waarin bedrijfsartsen, deskundigen en werkgevers de kansen en obstakels op weg naar rookvrij werken bespreken.

NVAB - Podcast Rookvrije Organisatie
Beeld: NVAB

Podcast ‘Rookvrij! werkt beter’

In de eerste aflevering spreekt de NVAB met drie mensen die zich bezighouden met rookvrij werken: Marlies van Wijhe (CEO Koninklijke Van Wijhe Verf), Hans Dam (projectleider Rookvrije Organisatie en bedrijfsarts) en Floris Italianer (directeur Hartstichting en bestuurder Gezondheidsfondsen voor Rookvrij). Zij behandelen de belangrijke vraag waarom alle organisaties rookvrij zouden moeten zijn. Ook gaan ze in op de rol van de werkgever en de bedrijfsarts in het stimuleren van een rookvrije organisatie.

Rookvrije organisaties

Momenteel is het Nederlandse bedrijfsleven zo’n 12.5 miljard euro per jaar kwijt aan de gevolgen van rookverslaving. Daarom spelen organisaties een belangrijke rol op de route naar een Rookvrije Generatie. Het bedrijfsleven omvat namelijk niet alleen een omvangrijke groep mensen; de aanpak binnen organisaties maakt het voor rokers ook vaak makkelijker om te stoppen. Werkgevers krijgen bij deze aanpak hulp van de bedrijfsartsen.