22 suggesties om gezondheidsklachten door nachtwerk te helpen voorkomen

Mensen die werken in de nacht zijn actief als het volgens hun bioritme tijd is om te slapen. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Volgens een eerder verschenen advies van de Gezondheidsraad leidt nachtwerk bijvoorbeeld tot een groter risico op slaapproblemen. Na een langere periode ontstaat een grotere kans op diabetes mellitus (type 2), en hart- en vaatziekten. Het RIVM bundelde 22 suggesties voor werkgevers en werknemers waarvan de meeste experts een positief effect op de gezondheid verwachten.

Tips voor een positief gezondheidseffect
De al bestaande adviezen om nachtwerk goed en gezond te doen, zijn volgens het RIVM lang niet allemaal wetenschappelijk bewezen. Om deze reden verzamelde het RIVM 138 geordende suggesties en legden deze voor aan 25 experts. De suggesties waarvan de meeste experts een positief effect op de gezondheid verwachten, zette het RIVM vervolgens op een rij. Wat betreft de suggesties aan werkgevers, worden deze opgesplitst in suggesties op het gebied van roosteren, faciliteiten/ondersteuning van medewerkers en loopbaanbeleid.

Het document "Suggesties bij werken in de nacht - voor werknemers en werkgevers" kan hier worden gedownload. Lees meer over de risico’s van en maatregelen voor nachtwerk in het dossier Nachtdienst.