Internationale samenwerking voor verbetering gezondheid en veiligheid van werknemers

TNO, het Engelse Health and Safety Executive (HSE) en Het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) bundelen de krachten en kondigen een samenwerking aan voor het verbeteren van de gezondheid en veiligheidseffecten van werknemers die (levenslang) worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.

Gevaarlijke stoffen - zo pak je het aan

Er is onder andere gepland om onderzoek te doen naar het identificeren van vroege biomarkers van ziekte, het meten van meerjarige risico’s en meerjarige effecten op de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Internationale kennis delen

De deelnemende partijen hebben een Memorandum of Understanding (MOU) ondertekend, waarin de intentie van de samenwerking staat. Een onderdeel hiervan is het ontwikkelen van ‘best practices’, en het delen van deze ervaringen met de betrokken partijen. Het doel hiervan is om het veiligheids- en gezondheidssysteem te verbeteren onder werknemers in Engeland, Amerika, Nederland en wereldwijd.

Working life exposoom programma van TNO

TNO draagt met kennis bij op dit gebied aan de hand van het ‘working life exposoom programma’. Hierbij werken zij aan methoden en technologieën om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens het werk te herkennen en vervolgens effectieve preventiemethoden hiervoor te onderzoeken. Door de internationale samenwerking met het HSE en het NIOSH kan TNO kennis van verschillende experts verzamelen en doelstellingen op het gebied van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op werk in relatie tot gezond en veilig werken sneller realiseren.

Meer weten over de geplande onderzoeksactiviteiten? Lees het artikel op de TNO website.