Hoe blijf je vitaal en fit bij het thuiswerken?

Waar moet je op letten als je ineens standaard iedere dag thuis aan het werk bent en je dagelijkse routine wegvalt? In plaats van je vertrouwde werkplek, werk je nu thuis aan de keukentafel en mis je het directe contact met je collega’s. Hoe zorg je dat je mentaal en fysiek fit blijft bij het thuiswerken?

TNO vitaal thuiswerken

TNO heeft een aantal basisprincipes opgesteld om zo goed mogelijk thuis te kunnen werken. Hieronder vatten we de belangrijkste tips samen. Voor een volledige lijst met inspiratie en tips voor thuiswerken, ga naar de website van TNO.

TNO dagplanning

1. Maak een dagplanning

Zo weet je per dag waar je aan toe bent. Plan blokken per dag om te werken, te ontspannen en te bewegen. Wees realistisch bij het plannen van je werkzaamheden in de tijd die je voor werk geblokt hebt, je zult alles op dezelfde manier of binnen dezelfde tijd kunnen doen als je gewend bent.. Plan ook je koffie- en lunchpauzes in en ga dan even bij je werkplek vandaan, zodat je echt even pauze hebt.

TNO afwissseling

2. Zorg voor afwisseling en voldoende beweging

Richt je werkplek zo goed mogelijk in: werk je op een laptop, maak dan gebruik van een los toetsenbord en muis, en eventueel een los beeldscherm. Wissel de werk- of leerplek eens af door staand te werken, lopend te bellen of af en toe op de bank te zitten en werken. Wees creatief: van een plank die nog ergens in de schuur staat is wellicht een sta-werkplek te maken?

Onderbreek werk achter een beeldscherm regelmatig met een pauze (20 seconden is al goed). Sta bijvoorbeeld op om wat te drinken te pakken, de kat te aaien of loop de tuin in of het balkon op.

TNO ontspanning

3. Plan momenten van ontspanning

Thuis is niet alleen meer thuis, maar ook een kantoor geworden. Probeer daarom op een vast tijdstip te stoppen met werk en zet je computer uit zodat je los kunt komen van werk. Beperk ook de tijd achter een beeldscherm in je privétijd. Zet je telefoon uit, zet hem op stil of leg hem weg. Doe dit sowieso een half uur voordat je naar bed gaat.

TNO contact

4. Blijf in contact met collega’s

Zoek contact met je collega’s, die in dezelfde situatie zitten. Vraag of je collega het werk aankan en help elkaar indien nodig. Drink eens virtueel een kopje koffie met ze, of plan een vrijdagmiddagborrel om tips uit te wisselen en over andere onderwerpen dan werk te praten. Ervaar je knelpunten in je werk? Trek bij je leidinggevende aan de bel.

Tips voor thuiswerken met je gezin

Naast de basisprincipes van TNO over thuiswerken, heeft een aantal organisaties ook een tipsheet speciaal voor gezinnen gemaakt: Coronavirus: Tips voor thuis met je gezin. De tipsheet is ontstaan uit een samenwerking tussen onder andere Pro Parents, IMH Nederland, Argo GGZ en TNO. In deze sheet zijn een aantal handige tips verzameld om gezinnen te ondersteunen, zoals:

  1. Sta stil bij de emoties in je gezin. Praat met je kind over corona, let op signalen van stress bij je kind en luister naar zijn / haar zorgen.
  2. Organiseer je gezinsleven en bied je kind structuur door een dagindeling te maken die op een schooldag lijkt.
  3. Stem je werk en je gezinsleven op elkaar af, hanteer een goede planning en wees daarin realistisch. Plan niet teveel en bespreek knelpunten die je ervaart met je leidinggevende.
  4. Blijf samen gezond en veilig, bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende slaap, ontspanning en gezond eten.

Voor meer tips voor ouders, download de tipsheet van de TNO website.