“Mensen mogen geen schade ondervinden door onze werkzaamheden”

“Mensen mogen geen schade ondervinden door onze werkzaamheden”

In de metaalsector is sprake van zwaar belastend werk. Om lichamelijke overbelasting te voorkomen deed een metaalbewerkingsbedrijf uit Cuijk mee aan het TOPcoach project vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het familiebedrijf levert al 60 jaar maatwerk en telt 75 medewerkers. Rob Renirie, HR-manager bij het metaalbewerkingsbedrijf vertelt: “We willen dat onze mensen op een gezonde manier met pensioen gaan. Om dit faciliteren is het van belang lichamelijke overbelasting voorkomen. Via het TOPcoach project kregen we de mogelijkheid te onderzoeken hoe we lichamelijke overbelasting duurzaam binnen het bedrijf kunnen aanpakken.”

In Nederland hebben 2 op de 5 werknemers te maken met lichamelijk belastend werk. Denk aan te zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band dezelfde beweging maken. Om hier aandacht voor te vragen startte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2020 via het Programma Preventie Beroepsziekten de campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’. Met de TOPcoach aanpak worden sectoren en bedrijven gestimuleerd zelf aan de slag te gaan met het duurzaam aanpakken van fysieke belasting. Bedrijven krijgen subsidie en toegang tot expertise en begeleiding op maat van specialistische gidsen.

Jeanine Frunt, senior adviseur gedrag- en cultuurverandering binnen organisaties, helpt het metaalbewerkingsbedrijf als gids. “Met het bedrijf hebben we middels een quickscan de risico’s in kaart gebracht en in samenspraak mogelijke maatregelen besproken. Ook hebben we workshops voor alle medewerkers georganiseerd. De jonge en oude garde zijn bewust gemengd om kennisdeling tussen de generaties te bevorderen. In de kantine bespraken we met elkaar kort de verschillende risico’s van lichamelijke overbelasting. Vervolgens ziin we naar de werkplaats gegaan, waar medewerkers ter plekke de risico’s konden aangeven en ervaringen deelden rondom de inzet van de aanwezige hulpmiddelen. De reacties op de workshops waren heel positief.”

Het bedrijf bevindt zich nu aan het einde van het project. Renirie blikt terug: “Mijn ambitie was om de aanpak van lichamelijke overbelasting in structuur en beleid te implementeren, zodat het op de agenda blijft staan. Binnen het bedrijf hebben we nu een TOPteam dat structureel aandacht hieraan besteed. We hebben door deelname aan het project ook interne deskundigheid opgebouwd. Ik kijk heel positief terug op het project.”

Harry Kepser, een van de eigenaren en onderdeel van het arboteam deelt deze mening: “We kwamen erachter dat we met kleine en makkelijke ingrepen het werk konden verbeteren en minder zwaar konden maken. Voorheen lagen veel materialen zoals de pallets op de grond, waardoor onze mensen in ongunstige houdingen moesten bukken en tillen. Nu hebben we de pallets op hoogte geplaatst. Met deze maatregel hebben we veel bereikt. Waarom heb ik dit zelf niet bedacht? Het is goed dat we aan het project hebben meegedaan. Een frisse blik van buiten helpt bij het aanpakken van de risico’s van lichamelijke overbelasting.”