Duidelijke communicatie zorgt voor een veilige bouwplaats

Veiligheid op een bouwplaats begint met duidelijke communicatie. Werknemers dragen gehoorbescherming en Nederlands is niet meer de enige taal op de bouwplaats. Bouwspraak is een universele ‘taal’ om de veiligheid in de bouw- en infrasector te vergroten. Met eenvoudige en herkenbare gebaren kunnen werknemers effectief communiceren om veiligheid op de bouwplaats te waarborgen. De verschillende (hand)gebaren worden op de website van Bouwspraak uitgelegd.

Acht talen

Het gaat om een aantal gebaren, bedoeld om snel en eenvoudig onveilige situaties te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar beneden en Naar voren. De website is in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks beschikbaar en is makkelijk met een smartphone te bezoeken.

Vergroten veiligheid bouwplaats

Met Bouwspraak maakt de sector een stap om de veiligheid in de Bouw & Infra te vergroten. Veiligheid begint met heldere communicatie voor en door iedereen. De werkgeversorganisaties zijn blij met deze belangrijke stap op weg naar een veiligere bouwplaats.

Ook werknemersorganisaties als FNV en CNV zijn blij met het initiatief. Zij willen al jarenlang meer veiligheid op bouwplaatsen en het naleven van veiligheidsvoorschriften. Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege ronkende machines blijken daarin een cruciale rol te spelen. Bouwspraak is een mooie uitwerking van de cao-afspraak.

Samen veilig werken

Met Bouwspraak slaan de sectorpartijen FNV Bouwen & Wonen, CNV Vakmensen, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers en NVB de handen ineen voor een veilige sector. Zij onderschrijven het belang van samen veilig werken en zijn trots op de samenwerking.

Meer weten over Bouwspraak? Kijk op de website van Bouwspraak.