Hoe opgebrand ben jij?

Te veel stress op het werk kan leiden tot mentale overspannenheid. Het is een van de meest voorkomende beroepsziekten. In de maand januari besteedt de Volkskrant extra aandacht aan de burn-out.

Overspannenheid en burn-out impliceren dat er geen energiereserve meer aanwezig is. Overspannen mensen zijn vaak chronisch moe, gespannen, prikkelbaar, emotioneel labiel, hebben concentratieproblemen en slapen soms slecht. Het is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen zaken die stress opleveren en het vermogen deze stress te verwerken. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door onrust op het werk.

In meerdere artikelen en bijdragen wordt dit thema in de Volkskrant uitgelicht. Zo krijgen starters tips over spanning in de eerste fase van hun carrière en delen verschillende bekende en onbekende mensen vanuit eigen ervaring hun verhaal. Er wordt onder andere bediscussieerd of mentale overspannenheid specifiek iets van deze tijd is. In een quiz kun je je kennis testen over burn-out en in een video leer je waarom stress totaal ongeschikt is voor de moderne mens.