Zo ga je om met migraine op de werkvloer

Migraine beïnvloedt je leven, je gezondheid en ook je werk. Migraine op de werkvloer komt veel voor. Het valt niet te plannen en komt dus vaak op onverwachte momenten. In Nederland lijden ruim 2 miljoen mensen aan migraine. Deze mensen kunnen rond een aanval niet of minder goed werken. Om mensen bewust te maken van de ernst van migraine en om de bespreekbaarheid te stimuleren, is de campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’ gelanceerd door de Coalitie Migraine. 

Migraineproblematiek kost de Nederlandse werkgevers naar schatting 1,5 miljard euro per jaar. Door schaamte en taboe wordt migraine vaak niet gemeld bij de werkgever. Uit onderzoek blijkt dat mensen met migraine op de werkvloer naar schatting per jaar gemiddeld 3 tot 7 dagen verzuimen, als gevolg van hun ziekte. Terwijl juist die bespreekbaarheid van groot belang is en al veel kan oplossen.

Vaak wordt gedacht dat stress de oorzaak is van migraine. Dit is niet het geval. Wel bestaan er verschillende verbanden tussen stress en migraine. Zo geven patiënten aan dat hun spieren in stressvolle perioden gespannen zijn – bijvoorbeeld in de nek, schouders en gezicht – en dat dit tot een migraineaanval kan leiden. Daarnaast hebben mensen met migraine vaak juist een migraineaanval op het moment dat zij zich ontspannen (na een periode van stress). Bovendien kan een stressgevoel onderdeel zijn van een migraineaanval die al is begonnen: sommige patiënten voelen zich kort voor een aanval gejaagd of onrustig.

De Coalitie Migraine bestaat uit WOMEN Inc., het Migrainefonds, de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra en de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging. Ze biedt mensen die te maken hebben met het probleem een aantal handige hulpmiddelen:

  • Factsheet met tips voor de werkgever
  • Tips voor (aanpassingen) op de werkvloer
  •  Juridische FAQ voor werkgevers/werknemers met migraine
  • Wegwijzer voor de werknemer: wat te doen, afhankelijk van de mate van migraine
  • Gesprekskaart voor de werknemer: hoe ga je met je werkgever in gesprek over jouw migraine?

Bron: Arbo-online.nl