Nieuw Arboportaal Magazine gelanceerd: werken in extreme warmte of kou

De dagen worden warmer en de zomer staat weer voor de deur. Heel lekker als je vrij bent, maar hoe ga je hiermee om tijdens werkuren? Als je buiten in de volle zon moet werken bijvoorbeeld? En wat zegt de wet hierover? Het nieuwe Arboportaal Magazine ‘Werken in extreme temperaturen’ geeft nuttige inzichten en tips waar werkgever en werknemer meteen mee aan de slag kunnen.

Wat zegt de wet over werken in extreme temperaturen?

Met een gezond werkklimaat legt een werkgever de basis voor vitale werknemers die hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Wanneer het heel warm is, of juist heel koud, is het belangrijk passende maatregelen te treffen. Artikel 6.1 van het Arbobesluit geeft aan dat temperatuur geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. Dat is een brede formulering. Om hier de juiste invulling aan te geven, moet er dus goed overleg zijn tussen werkgever en werknemer. In de nieuwe editie van het Arboportaal Magazine worden handvatten geboden om hiermee aan de slag te gaan.

Direct aan de slag met tips uit de praktijk

In het magazine zijn verschillende portretten te lezen van mensen die in weer en wind hun beroep uitoefenen. Van topsporter tot stratenmaker tot marktkoopvrouw: we kunnen veel leren van de manier waarop zij zich wapenen tegen elk weertype. Er zijn natuurlijk ook beroepen denkbaar die niet buiten, maar juist binnen in extreme temperaturen worden uitgeoefend - denk aan het werk in een kas of koelcel. Hier gelden weer andere regels.

Andere risico’s, achtergronden en nuttige instrumenten

Werken in extreme temperaturen kent vele invalshoeken. Uit meerdere verhalen blijkt bijvoorbeeld de belangrijke rol van kleding. Een infographic in het nieuwe magazine geeft tips. Als we het perspectief breder trekken, hebben we het over bewegingen in het klimaat die zich steeds verder ontwikkelen. Boris Kingma, thermofysioloog bij TNO, geeft hier achtergrondinformatie over. En hoe zit het met de gezondheidsrisico’s, zoals huidkanker? Dermatoloog Annigje Jensema geeft haar visie. En ook is er een apart lijstje beschikbaar met nuttige instrumenten die kunnen helpen bij het creëren van een optimale werksituatie.

Abonneer je nu op het Arboportaal Magazine!

Dit en nog veel meer over werken in de warmte en de kou is te vinden in deze vierde editie van het Arboportaal Magazine. Dus wacht niet langer en lees je in!

Ben je nog geen lid van de nieuwsbrief van het Arboportaal Magazine? Abonneer je dan nu, dan ontvang je ieder nieuw magazine vers van de digitale pers.