Uitzendbureau

Veel werkgevers werken met tijdelijke uitzendkrachten. De werkgever en het uitzendbureau hebben elk de verantwoordelijkheid dat een uitzendkracht veilig en gezond kan werken, waarbij de inlenende werkgever de grootste verantwoordelijkheid draagt.

Geen dienstverband bij inlenende werkgever

Soms is het handig een uitzendkracht in te huren. Bijvoorbeeld als een bedrijf voor een korte periode extra personeel nodig heeft. De uitzendkracht heeft dan geen dienstverband bij de inlenende werkgever, maar bij zijn uitzendbureau. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van de uitzendkracht ligt deels bij de werkgever en deels bij het uitzendbureau. 

  • Bij ziekte – De inlenende werkgever hoeft de uitzendkracht niet te begeleiden bij ziekte. Ook hoeft hij het loon niet door te betalen. Het uitzendbureau en het UWV zijn hier verantwoordelijk voor.
  • Bij ongevallen – De inlenende werkgever is wel verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van de uitzendkracht. Het bedrijf moet uitzendkrachten behandelen alsof het zijn eigen werknemers zijn en dient voor een goede en veilige werkomgeving te zorgen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Hoewel de werkgever aansprakelijk is voor de gezondheid en veiligheid van de uitzendkracht, is er ook een verantwoordelijke taak voor het uitzendbureau weggelegd. 

Samen zorgen zij ervoor dat de uitzendkracht veilig aan het werk kan:

  • De werkgever moet het uitzendbureau via de verplichte  risico-inventarisatie en -evaluatie tijdig informeren over bijzondere risico’s in het werk waar de uitzendkracht mee te maken heeft. Bijvoorbeeld over de fysieke of psychische belasting, het gebruik van gevaarlijke stoffen en de noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen voor een uitzendkracht.
  • Het uitzendbureau dient ervoor te zorgen dat de informatie van de werkgever bij de desbetreffende uitzendkracht terechtkomt.