Wat zijn de risico’s van tillen en dragen?

Tillen is erg belastend voor het lichaam, zeker als het vaak gedaan wordt. Bij het tillen van zware voorwerpen bestaat de kans op beschadiging van de rugspieren, de bindweefselbanden rond de wervelkolom of de tussenwervelschijven. Hoe zwaarder men tilt, hoe groter de kans op beschadiging. Maar ook het tillen van lichte voorwerpen kan tot schade leiden, bijvoorbeeld doordat dit in een ongunstige houding moet gebeuren (gebukt, gedraaid of met geheven armen) of door te vaak achter elkaar te tillen en te weinig hersteltijd.

Wie eenmaal rugklachten heeft opgelopen, komt er vaak moeilijk vanaf, waardoor de kans op terugkeer in het aanvankelijke beroep vaak minimaal is. Rugklachten zijn niet voor niets de meest voorkomende oorzaak van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Inzicht in de risico’s & Europese normen

Om inzicht te krijgen in de risico’s van tillen/dragen voor de gezondheid is de hierboven genoemde NIOSH-methode een veelgebruikt instrument, dat ook door de Nederlandse Arbeidsinspectie wordt gebruikt. Deze methode is ook verwerkt in de Europese norm NEN-EN 1005-2 en de internationale norm NEN-ISO 11228-1. Deze documenten bevatten richtlijnen voor tillen en dragen van lasten boven de 3 kg voor ontwerpers, werkgevers, werknemers en anderen die betrokken zijn bij ontwerp of herontwerp van werkzaamheden, taken, producten en arbeidsorganisatie.