Landelijke dag van het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk: een terugblik

Gezond blijven bij fysiek belastend werk vraagt om een gestructureerde aanpak. Op dinsdag 4 december 2018 vond bij evofenedex de landelijke dag van het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk plaats. TNO presenteerde de Wegwijzer Fysieke Belasting en medewerkers van verschillende bedrijven deelden hun verhalen uit de praktijk.  

Beeld: ©Ministerie van SZW / Suus van den Akker

Tijdens deze dag, waarop succesfactoren, valkuilen en effecten naar voren kwamen, werd het belang van commitment, een actieplan en het stellen van prioriteiten nog eens benadrukt. Een duidelijke visie van het management werd gezien als een van de belangrijkste componenten van ieder traject, en gebrek aan betrokkenheid juist als een van de valkuilen. Bij verschillende praktijkvoorbeelden werd gesproken over de inzet van (ergo)coaches. Deze coaches zijn werkzaam in het bedrijf en krijgen uren beschikbaar om collega’s te coachen bij het verminderen van de fysieke belasting.

In diverse ronde tafelsessies waren organisaties bereid om hun aanpak en uitdagingen op het gebied van fysiek belastend werk te delen. Yusen Logistics, Westfriesgasthuis, Stabilit Benelux, Post NL en Itsme vertelden onder andere over hoe zij mensen motiveren om bewust te werken en hulpmiddelen in te zetten, en over creatieve ideeën op de werkvloer. Tijdens de pauze waren er in het trainingsmagazijn vier demonstraties, waarbij deelnemers onder meer konden ervaren hoe het is om zelf in aanraking te komen met fysiek belastend werk. De hele dag is vastgelegd in een uitgebreid verslag. 

Kijk ook op: