‘Beroepsziekten te lijf met de RI&E’ tijdens de 5e week van de RI&E

Van 17 tot en met 21 juni organiseert Steunpunt RI&E de vijfde Week van de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie). Dit is een initiatief van het Steunpunt RI&E in samenwerking met de sociale partners om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken. Dit jaar staat de week in het teken van het thema “Beroepsziekten te lijf met de RI&E”.

Er is momenteel veel aandacht voor het voorkomen van beroepsziekten. Jaarlijks overlijden namelijk ruim 4000 mensen aan de gevolgen van beroepsziekten en nog eens tienduizenden mensen (deels) arbeidsongeschikt thuis zitten. Het gaat niet alleen om longkanker door asbest, maar ook om astma, een versleten rug en burn-outs. Maar hoe voorkom je beroepsziekten?

De RI&E is een gestructureerde manier om in een organisatie de risico’s op het gebied van de veiligheid en gezondheid, waaronder beroepsziekten, van werknemers in kaart te brengen. Op basis hiervan worden maatregelen genomen om werknemers te beschermen tegen deze risico’s.

In de Week van de RI&E organiseren branches, arbodeskundigen, arbodiensten en andere intermediairs acties door het hele land met aandacht voor de RI&E, zoals workshops, kortingen op quickscans en telefonisch advies. Nieuwe activiteiten zullen vanaf april 2019 zichtbaar worden op de website van de Week van de RI&E.