Aan wie geef jij vandaag een compliment?

Elk jaar is het op 1 maart Nationale Complimentendag, en dag waarop je vrienden, familie of collega’s eens extra kan laten weten dat je hen waardeert.

Een compliment geven aan je collega lijkt zo vanzelfsprekend, maar wordt soms toch snel vergeten. En dit terwijl het juist zo belangrijk is. In 2016 hadden namelijk ruim 1,2 miljoen werknemers te maken met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie op het werk.

Reden voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om aandacht te vragen voor dit probleem. Ongewenst gedrag is soms duidelijk zichtbaar, maar vaak gaat het om subtiel gedrag dat voor de ontvanger kwetsend is. Herken jij pesten op het werk? Doe de test en ontdek wat voor collega jij bent.

Direct zelf aan de slag gaan? Geef dan je collega’s vandaag een oprecht compliment. En doe het niet alleen vandaag, maar elke dag.

Hulpmiddelen

  • Bekijk de website www.duurzameinzetbaarheid.nl voor praktijkverhalen en hulpmiddelen over ongewenst gedrag.
  • Gebruik de Wegwijzer ongewenst gedrag om pesten, discriminatie en seksuele intimidatie op het werk aan te pakken.
  • Op de website van Inspectie SZW staat een zelfinspectietool waarmee werkgevers inzicht krijgen in de vormen van ongewenst gedrag die mogelijk in hun organisatie voorkomen.