Ruim een kwart buschauffeurs en trambestuurders gepest door passagiers

In 2018 is 26 procent van de buschauffeurs en trambestuurders een enkele keer of vaker gepest door passagiers. Ook in andere beroepen waarin veel met mensen wordt gewerkt zijn relatief veel werknemers gepest door klanten, patiënten, leerlingen, passagiers en dergelijke. Denk hierbij aan politiepersoneel en brandweerlieden. Pesten door collega’s of leidinggevenden komt het meest voor in technische beroepen. Dat melden TNO en CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2018.

Nieuwsbericht pesten op werk

In de beroepen die niet in de top 5 staan van beroepen waar het meest gepest wordt, ligt het percentage werknemers dat gepest is door externen zoals klanten, patiënten, leerlingen en passagiers een stuk lager, namelijk op 6 procent. Pesten door collega’s of leidinggevenden komt in deze groep met 8 procent gemiddeld wat vaker voor dan pesten door externen. Werknemers met technische beroepen, zoals hulpkrachten in de bouw en industrie (17 procent) en productiemachinebedieners (16 procent), zijn het vaakst gepest door collega’s of leidinggevenden. Beveiligingspersoneel ondervindt beide vormen van pesten relatief vaak: 14 procent is gepest door collega’s en 22 procent door externen.

Eén op de acht werknemers gepest op het werk

In totaal is 12 procent van de werknemers in 2018 een enkele keer of vaker op de werkvloer gepest, waarvan 2 procent zowel door collega’s of leidinggevenden, als door externen. De meeste werknemers (10 procent) zijn een enkele keer gepest; 2 procent is vaak of zeer vaak gepest op het werk.

Gepeste werknemers zoeken vaker ander werk

Werknemers die zijn gepest, kijken vaker naar ander werk uit dan werknemers die niet zijn gepest. Bijna 70 procent van alle werknemers die in 2018 door collega’s of een leidinggevende zijn gepest, heeft er over gedacht om ander werk te zoeken en 43 procent heeft hiervoor ook daadwerkelijk iets ondernomen. Van de werknemers die niet zijn gepest heeft 45 procent over ander werk gedacht en 23 procent iets ondernomen. Er is niet onderzocht of dit met andere kenmerken van het werk samenhangt.

Bron: TNO.