Als kind meedoen in een musical, film of tv-serie

Kinderen die jonger zijn dan 13 jaar mogen in Nederland niet werken, je moet naar school. Maar wat nu als het gaat om meedoen aan een musical, televisieprogramma, speelfilm, concert of fotoshoot? Misschien krijg je daar de kans voor en wil je dat gaan doen. Daar kan een uitzondering voor worden gemaakt. Er zijn dan wel regels voor.

Toestemming vragen

Wil een producent jou laten meedoen in zijn productie? Dan moet hij vragen of dat mag van de Inspectie SZW. De inspectie kijkt of hij zich aan de regels houdt en of hij goed voor je zorgt. Meedoen aan een optreden of opname moet voor jou wel veilig zijn. En het repeteren natuurlijk ook. De producent moet ook voor goede begeleiding zorgen, zodat alles goed voor jou geregeld wordt en er iemand is waar jij altijd terecht kan met problemen of vragen. Is alles in orde, dan kun je aan de slag!

Oefenen en optreden: hoe vaak?

De regels gaan over veel zaken. Gelukkig hoef jij niet alles zelf te weten. Daar kunnen jouw ouders je bij helpen. Ook degene voor wie jij werkt, kent de regels. Of de begeleider die jij daar straks krijgt en die alles zo goed mogelijk voor jou gaat regelen. Tijdens het optreden of acteren, maar ook daarvoor en daarna. Als jij het leuk vindt om te zingen, dansen of acteren, kun je dit vaak doen. Dat kan als hobby, in je vrije tijd. Van veel oefenen en repeteren leer je een heleboel. Bij een grote, professionele productie proberen mensen er geld mee te verdienen. Het gaat er dan dus niet alleen om dat jij iets leert, maar ook dat het resultaat goed is. Jij werkt dan voor hen. Echt optreden is daarom wel iets anders dan alleen oefenen. Ook de echte opnames van een film gaan er anders aan toe dan bij een repetitie. Al het oefenen is daarvoor bedoeld!

In de regels staat dat je niet meer dan 3 keer per week gaat optreden of oefenen. In het weekend mag je op zaterdag óf op zondag werken. Niet allebei. In een heel jaar mag je niet meer dan 24 dagen optreden. Kinderen jonger dan 7 jaar mogen niet meer dan 6 dagen optreden. Oefenen mag vaker.

Hulp van een kinderbegeleider

Als jij de kans krijgt om een mooie rol te spelen, dan kan dat erg leuk zijn. Maar het vraagt ook wel wat van je. Daarom zijn er regels. Je krijgt bijvoorbeeld hulp van een kinderbegeleider tijdens het oefenen en als je gaat optreden of op de filmset komt. Je kunt bij hem met al je vragen terecht. Het is belangrijk dat je dat ook echt doet; ook als er iets is dat je minder leuk vindt. Dan kan er iets aan gedaan worden. Het is voor iedereen belangrijk dat jij je fijn voelt en met plezier kunt oefenen en optreden.

Beroemd worden: iets voor jou?

Als je gaat meedoen aan een film, tv-programma, musical of modeshow, dan is het mogelijk dat andere mensen je gaan herkennen. Bijvoorbeeld als je op school bent of als je gewoon over straat loopt. Dat lijkt heel leuk, maar er zitten ook nadelen aan. Het is slim om erover na te denken of dat bij je past. Daar kun je het ook met je ouders over hebben.

Werk en school: hoe gaat het samen?

Meespelen in een productie vraagt veel van je tijd. En school blijft natuurlijk belangrijk. Denk er dus goed over na hoe je ervoor kan zorgen dat je fit genoeg blijft om naar school te gaan. En hoe je belangrijke momenten op school niet mist. Bijvoorbeeld een belangrijke toets of een schoolreis. Het is belangrijk dat je hier goed met anderen over praat. Met je ouders, maar ook met je begeleider en je leraar. Spreek dingen goed af. Geef het ook duidelijk aan als het oefenen en optreden niet meer past bij alles wat je voor school moet doen. Dan kan er naar een goede oplossing worden gezocht.

Zie ook