Aandacht voor werkgerelateerde sterfgevallen op Workers’ Memorial Day

Zondag 28 april was het Workers' Memorial Day. Op deze dag zijn er op meerdere locaties in Nederland werknemers herdacht die zijn omgekomen als gevolg van een beroepsziekte of arbeidsongeval. Met deze jaarlijkse herdenkingen brengen vakbonden over de hele wereld, waaronder ook de FNV in Nederland, deze grote groep slachtoffers onder de aandacht. Ook wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor de noodzaak van veilige en gezonde werkomstandigheden.

Workers Memorial Day 2019

Het is belangrijk dat slachtoffers als gevolg van werkzaamheden worden herdacht om scherp te blijven op risico’s op het werk en deze te verminderen. Iedereen kan namelijk slachtoffer worden van een ongeval op de werkvloer. Ook hebben familieleden en vrienden behoefte aan herdenking van de slachtoffers.

Leren van ongevallen

Het is belangrijk te leren van ongevallen uit het verleden en met deze kennis gezondheid en veiligheid op het werk te verbeteren. Op deze dag is daarom aandacht gegeven voor twee internationale publicaties: van de International Labour Organization (ILO) en de International Trade Union Confederation (ITUC).

De International Labour Organization (ILO) blikt terug op de afgelopen 100 jaar en kijkt vooruit in een rapport waarin ILO de veiligheids- en gezondheidsrisico’s en kansen gelinkt aan de toekomst van werk besproken worden. Denk hierbij aan (nano)technologie, automatisering en robotisering.

De International Trade Union Confederation (ITUC) had tijdens deze Workers’ Memorial Day de focus op Zero Cancer en publiceerde een infographic met daarop de mogelijke risico’s op kanker als gevolg van werk.

Bron: artikel Nederlands Focal Point