Arbeidsdeskundigen zijn specialisten in de relatie mens, werk en inkomen. Zij wegen belasting en belastbaarheid van de mens in werk.

Arbeidsdeskundigen ondersteunen bij het voorkomen en herstellen van arbeidsongeschiktheid en kijken actief naar mogelijkheden van mens in werk. Ze werken hierin vaak samen met de bedrijfsarts. Arbeidsdeskundigen spelen een belangrijke rol in het passend maken van werk bij (dreigende) arbeidsongeschiktheid.

Verschil tussen een bedrijfsarts en een arbeidsdeskundige

De bedrijfsarts behoort tot de bedrijfsgezondheidszorg en speelt een belangrijke rol bij de duurzame inzetbaarheid van werkenden. Een bedrijfsarts is een erkend medisch specialist op het gebied van werk en gezondheid. Doorgaans is de bedrijfsarts het eerste aanspreekpunt voor hulpbehoevende werknemers. De arbeidsdeskundige werkt met de bedrijfsarts samen om te bekijken welk werk geschikt is voor hulpbehoevende werknemers. Zij beoordelen de situatie en/of coachen in terugkeer in werk bij de eigen werkgever of een andere werkgever. Vaak is de arbeidsdeskundige – in overleg met de bedrijfsarts - met name betrokken bij langdurig verzuim en reintegratie.

Verwijzing naar arbeidsdeskundige

De arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld door de werkgever of door de bedrijfsarts.