Gezond en veilig leren werken tijdens de beroepsopleiding

In deze video wordt aandacht besteed aan het belang van gezond en veilig leren werken tijdens de beroepsopleiding en de rol die het Keuzedeel Verdieping Blijvend fit, veilig en gezond werken daarin kan spelen. De video is opgenomen tijdens een bezoek van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark aan het HMC in Rotterdam.

Ik heb een zaagongeluk gehad, waarbij ik mijn vingers heb geraakt, waarbij mijn wijsvinger op het bot is geraakt en twee vingers half zijn doorgezaagd.

Ik heb een beroepsziekte opgelopen met mijn werk. Ik was constructiebankwerker lasser. En we hadden niet de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en de juiste afzuiging, daardoor ben ik ziek geworden.

Ik heb astma, COPD en longspasmen.

Bij jonge mensen die aan de start staan van hun loopbaan, die echt nu gaan leren hoe het vak in elkaar zit, die aandacht vragen voor veiligheid, dat vind ik echt cruciaal, dus ik vind het heel erg belangrijk en fijn om hier te zijn.

Belangrijkste is natuurlijk dat je leert hoe je veiligheid en veilig werken gewoon integreert in je werkwijze, en dan is het van belang dat je weet, vanuit het onderwijs al, hoe die veiligheid voor jou kan werken, en dat je er aan vast blijft houden, ook als je aan het werk gaat.

Ik denk dat het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, dat is al verweven, maar dat zie je ook steeds meer.

De leerlingen komen binnen, moeten heel snel met de machines aan de slag, eigenlijk vrijwel in de eerste week beginnen we al met veiligheidsregels.

We leren heel veel zaken over de arbo; wat doet lichtinval met je, hoe zorg je voor een veilige werkplek, hoe stel je de machines in? Eigenlijk zijn we vanaf week één heel hard bezig om de basisveiligheid aan te leren aan de leerlingen.

Het besef is het belangrijkste bij een gevaarlijk vak. Iets dat je al 100-duizend keer hebt gedaan, nog steeds gevaarlijk kan zijn.

Het mondkapje dat wij gebruikten, die was drie euro, dat was een mondkapje voor de bouw. Wat ik moest hebben was voor fijnstof en die kostte zes euro vijftig.

Je moet weten waar je mee bezig bent, met welk stof je bezig bent. En als je dan je persoonlijke beschermingsmiddelen daarop aanpast, dan moet het goed zijn.

Vertrouw je je persoonlijke beschermingsmiddelen niet, kijk op internet of vraag het je werkgever. Als je daar geen goed antwoord op kan krijgen, vraag het aan je bedrijfsarts.

En, als het goed is, hebben bedrijven preventiemedewerkers, die de werkgever helpen, om samen met hem en de werknemers, de omstandigheden aan te pakken.

Een simpel dingetje als een deur opendoen, dat gaat al minder goed. Dat kan met trainen wat beter worden, maar het zal nooit meer zijn zoals vroeger.
 

Ik kan eigenlijk niks, ik moet mijn energie sparen. Ik heb helemaal geen energie meer om wat te kunnen.

Wat mij betreft is dat echt het grootste belang, als je jonge mensen het vak leert, om dan gelijk ook de standaard te zetten voor veiligheid.

Vandaag zijn we op werkbezoek geweest, hier in het MBO, en dan zie je ze aan de slag gaan met hout, met timmeren, met allerlei machines, met stoffen die afgezogen moeten worden. En als je dat tijdens het onderwijs al leert, dan is de gedachte dat je, ook als je aan het werk gaat, het veilig werken voorop blijft zetten.

Veilig en gezond werken valt of staat met cultuur. Dat betekent dat leerlingen gezond kritisch mogen zijn, waar kom ik te werken, met welke stoffen kom ik te werken, met welke machines, en doe ik het dan veilig?

Alleen die leerling kan niet alles weten, je kan het ‘m ook niet kwalijk nemen. Ik vind het belangrijk dat vanaf de andere zijde, vanuit brancheorganisaties, de werkgevers goed worden voorgelicht, dan komt het bij elkaar, en dan gaat het goed.

Dat zijn zaken waar je op school al aandacht aan zou moeten besteden, voortgezet ook als je aan het werk gaat. Het is nu een keuzemodule, het zou fantastisch zijnals die overal wordt doorgevoerd.
 

Met de ervaringen die we vandaag gehoord hebben, denk ik dat het voor alle sectoren interessant en belangrijk is om aandacht te gaan besteden aan dit keuzedeel Verdieping Blijvend Fit Veilig en Gezond Werken.

Kom op voor je eigen veiligheid. Als je maar met elkaar daar mee bezig bent,

en ook leert van de situaties. Want uiteindelijk, het is jouw veiligheid, het is jouw leven.