Stoffendag 2019 wederom een groot succes

Op 11 december 2019 vond de jaarlijkse Stoffendag plaats in Ede. Tijdens deze dag staat kennis delen over het omgaan met gevaarlijke stoffen zoals altijd centraal. Net als in voorgaande edities konden de deelnemers op de Stoffendag workshops over verschillende stoffen-thema’s volgen en de informatiemarkt bezoeken.

Stoffendag (415x177)
Beeld: Chris Schotanus

Natuurlijk versus kunstmatig

De dag werd afgetrapt door Rosanne Hertzberger, microbioloog en columnist voor het NRC. Ze stelde in haar presentatie de perceptie van 'natuurlijk' en 'kunstmatig' bij het algemene publiek centraal. 'Natuurlijk' wordt vaak direct gelijkgesteld aan gezond, en 'kunstmatig' geeft vaak een naar gevoel. Dat terwijl de meest gevaarlijke stof (meeste mogelijke doden per kleinste hoeveelheid blootstelling) een stof is die uit de natuur komt. De industrie speelt zelf een belangrijke rol in deze angst of afkeer voor ‘kunstmatig’ en 'chemie', vervolgde Hertzberger. Dat zien we bijvoorbeeld met bedrijven die op een verpakking vermelden wat er niet in zit.

Europese grenswaarden

Heidi Boussen, directeur Gezond en Veilig werken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benoemde het belang van het vaststellen van duidelijke grenswaarden, aangezien er altijd gevaarlijke stoffen zullen zijn. Het ministerie is betrokken bij de totstandkoming van die afspraken op Europees niveau.

Voor het teruglezen van het volledige verslag en de workshops van de Stoffendag lees hier verder.