Handige instrumenten en relevant onderzoek

Er zijn meer dan 200.000 stoffen op de markt waar je ziek van kunt worden als je er niet veilig mee werkt. Niemand komt met al die stoffen in aanraking. En niemand kan alles van al die stoffen weten. Maar je kunt wel vandaag nog beginnen te onderzoeken hoe dat zit op jouw werk.

Er zijn vele relevante hulpmiddelen ontwikkeld die helpen bij het veiliger werken met gevaarlijke stoffen.

Factsheets over gevaarlijke stoffen

Werk jij in de bouw, het metaal, het hout of in een garage? Bekijk dan deze factsheets voor meer informatie over de stof, symptomen bij ziekte en beschermende maatregelen: 

Onderzoek

  • Onderzoek van TNO

Andere nuttige hulpmiddelen

  • Weten hoe veilig jij werkt? Doe de online test 'Hoe veilig werk jij?' en ontvang tips over hoe je veilig(er) kan werken met gevaarlijke stoffen.
  • Wil je er wat dieper induiken? Weten wat de plaatjes op verpakkingen eigenlijk betekenen? Wat H- en P-zinnen zijn? Download dan de Stoffencheck app van de Inspectie SZW.
  • Animatie 'Werken met gevaarlijke stoffen': Gevaarlijke stoffen komen vaker voor dan u denkt. Om hier bewustwording voor te creëren, loopt er niet alleen in Nederland, maar ook op Europees niveau een grote campagne. Deze Europese animatie is een van de instrumenten om aandacht te vragen voor het thema.
  • E-tool gevaarlijke stoffen: De EU-OSHA heeft een e-tool die een rapport genereert over het beheer van gevaarlijke stoffen in uw eigen bedrijfssituatie en geeft u aanbevelingen voor verbetering.
  • Animatie 'Hoe veilig werk jij?': een animatie met cijfers over werken met gevaarlijke stoffen.
  • In het e-magazine 'Werken met gevaarlijke stoffen' van de Inspectie SZW vindt u publicaties en inspiratie om nog veiliger met gevaarlijke stoffen te werken.

Toolkit met campagnemiddelen

Gezamenlijk willen we de beweging zoveel mogelijk laten groeien. We willen zoveel mogelijk ondernemers en werkenden bereiken. Daarom bieden wij verschillende campagnemiddelen aan. Denk hierbij aan achtergrondinformatie over de campagne, instrumenten die gemaakt worden voor de campagne, logo’s en andere middelen die je kan gebruiken in je organisatie of bijvoorbeeld op je website. Download de toolkit campagnemiddelen als zip-bestand of als losse documenten.

Nieuwsbrief

Alles weten over veilig omgaan met gevaarlijke stoffen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.