Webinars en video’s over lichamelijke belasting

Bekijk hier webinars en video's over lichamelijke belasting. 

Webinar | Body and Hazard Mapping

Op 30 september organiseerde het ministerie van SZW in het Programma Preventie Beroepsziekten Fysieke belasting een webinar over body en hazard mapping. Body mapping is een manier om erachter te komen hoe werk het lichaam van werknemers kan schaden. Hazard mapping kan nuttig zijn voor het in kaart brengen van gezondheidsrisico’s op het werk.

Wil je direct aan de slag met body mapping en hazard mapping? Download dan hier de instrumenten daarvoor.

Webinar | Omgaan met Weerstand

Binnen de reeks webinars over lichamelijke belasting vanuit een gedrag- en veranderperspectief vond op 11 februari 2021 het tweede webinar plaats, met als thema omgaan met weerstand. Daarin werden gedragspsychologische inzichten over weerstand gedeeld, gekoppeld aan een praktijkcasus. Dus wil jij graag aan de slag met lichamelijke belasting, maar vind je het lastig omdat er bijvoorbeeld een macho- of angstcultuur is in het bedrijf waar je werkt? Zijn er geen pitbulls in de organisatie die je kunt benutten of vind je het lastig om mensen mee te krijgen in gedrag- en cultuurverandering? Bekijk dan hieronder het webinar terug.

Webinar | Beeldschermwerk

Op 21 januari 2021 gingen experts vanuit de campagne ‘Hoe TOP Werk Jij?’ in op de gezondheidsrisico’s bij beeldschermwerk en boden ze oplossingen waarmee je als werkgever of werknemer meteen aan de slag kunt. Ook werden de ontwikkelingen van het beeldschermwerk verkend en een doorkijkje naar de toekomst gegeven. Dit alles uiteraard gekoppeld aan de arbowetgeving. Bekijk de webinar hieronder.

Webinar | Exoskeletten als oplossing voor fysiek zwaar werk?

Met demonstraties, filmpjes en een overzicht van exoskeletten bespreekt TNO in deze webinar van 3 december 2020 wat er wel en niet verwacht kan worden van werken met een exoskelet.

Webinar | Gedrag & Cultuur

In het kader van de campagne 'Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!' van het ministerie van SZW wordt een webinar reeks georganiseerd over lichamelijke belasting vanuit een gedrag- en veranderperspectief. Op donderdag 26 november 2020 gaf vhp human performance een webinar over hoe je een cultuur creëert waarin duurzaam gezond lichamelijk werk een gezamenlijke ambitie is. Hoe zorg je, waar nodig, voor gedragsverandering? En hoe combineer je dit met de TOP-strategie? Bekijk hieronder de webinar.

Kick-off campagne 'Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!'

Op woensdag 28 oktober 2020 lanceerde de campagne 'Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!' tijdens een digitaal event. In het programma ging presentator Marijke Roskam naast de staatssecretaris Bas van 't Wout in gesprek met onder andere een bedrijfsarts, ergonoom, gedragswetenschapper en vertegenwoordigers van verschillende sectoren. Na afloop werden met alle aanwezigen drie masterclasses gedeeld over het voorkomen van lichamelijke overbelasting. Deze zijn terug te vinden op de pagina 'Verhalen van TOP-coaches'.

Webinar | Fysieke belasting aanpakken bij de bron

In dit webinar van 18 juni 2020 vertelt Frank Krause, Human Factors Research Scientist bij TNO, hoe je bronaanpak vorm geeft. Waar hebben we het precies over, wat zijn verschillende mogelijkheden voor een aanpak van risico’s en waarom levert een bronaanpak het meeste op? Ruud Rhemrev, mechanical engineer bij Metagro, vertelt hoe zij een verhuizing aangrepen om aanzienlijke verbeteringen op het gebied van fysieke belasting door te voeren in hun productieproces.