Verhalen van TOP-coaches

Waar moet je allemaal aan denken als je in het bedrijf te maken hebt met lichamelijke belasting? Voor deze professionals is werken met de TOP-strategie dagelijkse kost. Bekijk hun verhalen om te zien hoe zij lichamelijke belasting aanpakken:

Olaf Kuijk: TOP-coach in de sector Agrarisch & Groen

Olaf vertelt over het voorkomen van lichamelijke overbelasting in de sector agrarisch & groen.

Margo Caspers: TOP-coach sector Bouw

Margo vertelt over het voorkomen van lichamelijke overbelasting in de sector Bouw.

Mirjam van der Kooij: TOP-coach in de sector Industrie

Mirjam vertelt over het voorkomen van lichamelijke overbelasting in de sector Industrie. 

Mirjam van der Kooij: TOP-coach in sector Industrie

Arjen Lagerweij: TOP-coach in de sector Vervoer & Opslag

Arjen vertelt over het voorkomen van lichamelijke overbelasting in de sector Vervoer & Opslag

Arjen Lagerweij: Top-coach in de sector Vervoer & Opslag

Nico Knibbe: TOP-coach in de sector Zorg

Nico vertelt over het voorkomen van lichamelijke overbelasting in de sector Zorg.

Dieper in de materie duiken? Bekijk de volgende 3 masterclasses.

Masterclass 1: IZZ | Hoe ga je het gesprek aan op de werkvloer?

Anouk ten Arve & Martijn Venus

IZZ heeft de aanpak inDialoog ontwikkeld voor zorgmedewerkers. Deze aanpak is een bewezen effectieve methode voor het voeren van een oplossingsgerichte dialoog en het creëren van een gezond en veilig organisatieklimaat. Met InDialoog gaan alle lagen van de organisatie met elkaar in gesprek en implementeren oplossingen om gezond en veilig te werken. Anouk ten Arve en Martijn Venus vertellen namens IZZ hoe je op de werkvloer het onderwerp lichamelijke belasting bespreekbaar maakt.

Masterclass 1: IZZ | Hoe ga je het gesprek aan op de werkvloer?

Masterclass 2: evofenedex | RI&E: van plan naar praktijk. Hoe maak je de slag naar fysieke belasting?

Ewout Brehm & Jelle van Draanen

Werken aan een veilige en gezonde werkomgeving heeft pas echt effect als je het samen doet. Daarom is het essentieel om uit te gaan van de praktijk en de medewerker centraal te stellen in je plan van aanpak. In de aanpak ‘van RI&E naar RI&E plus, van plan naar praktijk’ werkt evofenedex in drie stappen toe naar een gezonde werkvloer met een gedragen veiligheidscultuur, actief leiderschap en intrinsiek motiveerde medewerkers. Daarbij vormt de RI&E de basis. Wanneer de basis voor gezondheid en veiligheid in orde is kan je doorpakken naar voorkomen van fysieke belasting in de praktijk. Maar hoe pak je dat aan? Hoe creëer je draagvlak en hoe zorg je er voor dat medewerkers vanuit zichzelf gemotiveerd zijn om mee te werken aan een veilig en gezonde werkomgeving en dat aan tonen in hun gedrag? In 5 stappen kan je werken aan een cultuur in je organisatie waarbij het gewoon is om met fysieke belasting aan de slag te gaan.

Masterclass 2: evofenedex | RI&E: van plan naar praktijk. Hoe maak je de slag naar fysieke belasting?

Masterclass 3: NVBF | Hoe kun je de interventie ‘participatieve werkplekaanpassing’ inzetten?

Maurice Arets

NVBF brengt via de masterclass een beproefde en onderbenutte interventie 'participatieve werkplekaanpassing' onder de aandacht. Maurice Arets geeft uitleg over hoe deze aanpak werkt bij medewerkers met klachten, waarbij de TOP strategie wordt toegepast in samenwerking met medewerker-werkgever-bedrijfsfysiotherapeut. Hierdoor krijgt de werknemer adviezen en de werkgever handreikingen voor het voorkomen van recidief en ondersteunen van duurzame inzetbaarheid. Door met deze aanpak meer naar de bron te gaan en de werkgever te betrekken in de grenswaarden, risico's en oplossingen krijgt de werkgever zicht op de bredere toepasbaarheid: van individu naar de bron/inrichting/afdeling.

Masterclass 3: NVBF | Hoe kun je de interventie ‘participatieve werkplekaanpassing’ inzetten?