Goede Praktijken Podcast: de automatische palletiseermachines van Verdonk Broccoli

Portret van twee medewerkers van Verdonk Broccoli

Verdonk Broccoli is een groenteteelt familiebedrijf uit Wervershoof dat per jaar 2,5 miljoen kilo broccoli kweekt. Naast vier vaste medewerkers werken er in oogsttijd tot 30 seizoenskrachten mee om de broccoli te oogsten en te verwerken. Een deel van de broccoliteelt is fysiek zwaar werk. Het oogsten gebeurt met de hand door gebukt de broccoli af te snijden, tijdens het verwerken zijn er veel repeterende handelingen en de kratten met broccoli worden boven schouderhoogte opgestapeld voor transport.

Beluister de podcast:

Podcast Goede Praktijken Competitie - Verdonk Broccoli

Omdat Verdonk het belangrijk vindt dat medewerkers met plezier hun werk kunnen doen zonder ziek te worden, heeft het bedrijf de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om lichamelijke belasting met behulp van de TOP-strategie te verminderen. Zo zijn er in samenwerking met Stigas verschillende technische maatregelen genomen, zoals palletiseermachines, plateaus waarmee mensen op de juiste hoogte aan de lopende band kunnen werken en wordt het oogsten met behulp van een oogstband makkelijker gemaakt. Daarnaast heeft Verdonk geïnvesteerd in organisatorische en persoonsgebonden maatregelen. Zo krijgen alle medewerkers, ook de seizoenskrachten, instructies over een goede werkhouding. Deze aanpak maakt Verdonk een voorbeeld voor veel groentetelers en een terechte genomineerde voor de Goede Praktijken Competitie.