Nieuwe online tool helpt horecaondernemers risico’s te beoordelen

Horecawerkers hebben te maken met een groot aantal risico’s op de werkvloer, zoals uitglijden en struikelen, gevaarlijke stoffen, brandwonden en stress. Dit vormt met name een uitdaging voor sommige ondernemingen in het mkb, waar niet altijd de kennis en middelen in huis zijn om effectief met deze risico’s om te gaan. Daarom heeft het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) een online tool gelanceerd: de OiRA-tool voor de hotel- en restaurantsector.

Header nieuwsbericht

Met deze gratis interactieve tool kunnen horecaondernemers zelf de risico’s in hun bedrijf analyseren, beoordelen en een actieplan opstellen. De OiRA-tool is ontwikkeld door Hotrec en Effat en is het eerste initiatief op EU-niveau waarin Europese ondernemers worden aangemoedigd om hun risico’s te beoordelen.

Vier stappen

Met de online tool kunnen ondernemers vier stappen doorlopen:

  1. Voorbereiding: de ondernemer past de risicobeoordeling aan aan de specifieke situatie van de onderneming.
  2. Identificatie: de tool presenteert een serie mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico’s die kunnen voorkomen op de werkvloer in de horeca. Door een aantal vragen en statements te beantwoorden, kan de ondernemer erachter komen welke risico’s van toepassing zijn op het eigen bedrijf.
  3. Evaluatie: de ondernemer geeft aan welke risico’s prioriteit hebben.
  4. Actieplan: de ondernemer kiest welke stappen hij/zij wil nemen om de risico’s op de werkvloer aan te pakken. Op basis hiervan creëert de tool automatisch een rapport.

Meer weten?

Op de website van EU-OSHA kan je je registeren en direct beginnen met de tool.